11 Ιουλίου 2013

Τοποθέτηση της Βουλευτού Καστοριάς κ.Μ.Αντωνίου στην Επιτροπή Μορφωτικών της Βουλής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, την Τετάρτη 10/06/2013.





Ακολουθεί το κείμενο 
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, που σήμερα συζητείται στην Επιτροπή είναι αποτέλεσμα διαλόγου με όλους τους φορείς τουρισμού, τέθηκε για ένα μήνα σε διαβούλευση από το Υπουργείο και δόθηκε η δυνατότητα να εκφραστούν όλες οι απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίες έγιναν αντικείμενο ευρύτερης συζήτησης στο Υπουργείο. Όλοι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό γνωρίζουν ότι πλέον ο ήλιος και η θάλασσα δεν φθάνουν για να κάνουν το τουριστικό πακέτο της Ελλάδας ανταγωνιστικό, σε σχέση με τις γειτονικές μας χώρες. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να προσανατολιστούμε στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.
Είναι επιτακτική η ανάγκη για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την άσκηση της νέας τουριστικής πολιτικής, της πολιτικής των οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων με σεβασμό στο τοπίο, στο περιβάλλον και στην εισαγωγή νέων τουριστικών προϊόντων που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής τουριστικής αγοράς. Αυτό που είναι διαφορετικός στο παρόν νομοσχέδιο είναι ότι δίνεται προτεραιότητα στη δημιουργία σύνθετων και οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων που υπόκεινται σε αυστηρό περιβαλλοντικό έλεγχο, ως προς τη λειτουργία τους και στο σεβασμός το τοπίο, σε αντιδιαστολή με την ως τώρα ακολουθούμενη πολιτική της διάσπαρτης, εκτός σχεδίου δόμησης, τουριστικών εγκαταστάσεων που είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του τοπίου και τη δημιουργία χιλιάδων αυθαιρέτων ή τουριστικών καταλυμάτων χαμηλής ποιότητας.
Δίνεται λύση σε σημαντικά προβλήματα που αφορούν στην γραφειοκρατία, στη χωροταξία και στην πολεοδομία με στόχο την τόνωση και την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας. Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα δημιουργίας ενός  claster μεταξύ μιας κεντρικής επιχείρησης και μικρών επιχειρήσεων στην περιοχή με τον ίδιο διακριτικό τίτλο, αρκεί να είναι σε απόσταση 300 μέτρων, γεγονός που καθιστά τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις -που είναι κανόνας σε περιοχές, όπως είναι η Καστοριά από την οποία κατάγομαι- βιώσιμες και ανταγωνιστικές με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Επίσης, δίνεται λύση σε ένα πρόβλημα 19 χιονοδρομικών κέντρο της χώρας. Έχουμε το χιονοδρομικό κέντρο Βιτσίου της Καστοριάς που έχει μεγάλα προβλήματα και χαίρομαι που η Υπουργός το έλαβε υπ' όψιν και πλέον θα έχει την δέουσα δανειοδότηση με σεβασμό στο περιβάλλον και πρόβλεψη χρονικών περιθωρίων, ώστε να φέρουν στη συνέχεια τις περιβαλλοντικές μελέτες. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν είναι μόνο τα νησιά μας και δεν είναι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες. Με τις προβλέψεις του παρόντος νόμου, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου από ευχολόγιο μπορεί να γίνει γεγονός. Το παρόν σχέδιο νόμου δεν περιορίζεται μόνο στον να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μεγάλο-επιχειρηματιών του τουρισμού, όπως πολλοί συνάδελφοί της αντιπολίτευσης λένε. Το παρόν σχέδιο νόμου στοχεύει στην αναδιάρθρωση του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, ώστε να υπηρετεί πιο επιτελικά τις ανάγκες του τουρισμό με ρόλο στον σχεδιασμό και στην ενάσκηση της πολιτικής με βάση τις ανάγκες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Αν δεν αναπτύξουμε ορθολογικά τον τουρισμό, σίγουρα οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόβλημα, μιας και δεν θα έχουν δουλειά.
Όσο αναφορά στην προστασία του δασικού πλούτου. Προστασία του δασικού πλούτου, δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε τίποτα για τον δασικό πλούτο. Νομίζω ότι οι δασικές περιοχές της χώρας μας, με μορφές εναλλακτικού τουρισμού μπορούν να ενισχύσουν περισσότερο την προστασία των περιοχών αυτών. Δεν πιστεύω, κύρια Φωτίου να λαμβάνεται υπ' όψιν σας συντελεστή δόμησης στις αντιπυρικές λωρίδες των δασών. Αυτό που θα ήθελα επίσης να προτάξω, να ενημερώσω και να πω, είναι ότι είναι σημαντικό να δώσουμε χώρο στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και να εντείνουμε τον εκκλησιαστικό τουρισμό. Η περιοχή μου, η Καστοριά, έχει 72 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που θα ήθελα να την δείτε, σε επόμενη νομοθετική σας πρωτοβουλία.
Επίσης, θα πρέπει να δούμε την διασύνδεση τουρισμού, πολιτισμού και εμπορικού τουρισμού. Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην Ελλάδα που θα πρέπει σε συνδυασμό με το εμπορικό κομμάτι, να συνδυαστούν, για να γίνει ελκυστικότερο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου