19 Οκτωβρίου 2014

Μήνυμα της Βουλευτού Καστοριάς Μαρίας Αντωνίου για την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα.

Ρίγη συγκίνησης, εθνικής ανάτασης και υπερηφάνειας  αλλά και βαθύτατη αίσθηση χρέους  πλημμυρίζουν τις καρδιές μας σήμερα που  τιμούμε και  γιορτάζουμε την  έναρξη  του  Μακεδονικού  Αγώνα. Του   αγώνα  που  αποτελεί σταθμό στη  μακραίωνη  ιστορία  της  χωράς  μας. Του αγώνα  που  κράτησε  τη  Μακεδονία  μας  Ελληνική.


 Κύριος οργανωτής  του Μακεδονικού Αγώνα υπήρξε  ο Πρόξενος Θεσσαλονίκης Λάμπρος Κορομηλάς. Ανεκτίμητη, όμως, υπήρξε και η συμβολή του Ιωνα Δραγούμη, καθώς επίσης και του Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη.

 Σύμβολο  του Αγώνα,  όμως, υπήρξε, αδιαμφισβήτητα,  ο Παύλος Μελάς,  στο κάλεσμα του οποίου, ανταποκρίθηκε το Πανελλήνιο. Με το ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας,  μαζί με 50 άντρες, εισήλθε κρυφά στη Μακεδονία και άρχίσε να οργανώνει τον ένοπλο αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας αναπτερώνοντας το ηθικό των Ελλήνων.

Ωστόσο, στις 13 Οκτωβρίου 1904, περικυκλωμένος από τουρκικό απόσπασμα στο χωριό Στάτιστα (σημερινός Μελάς), μετά από ηρωικό αγώνα, σκοτώνεται. Ο θάνατός του συγκίνησε ολόκληρο το έθνος και λειτούργησε ως θρυαλλίδα για τη γενίκευση του αγώνα. Ο Μελάς έγινε Σύμβολο.

Πράγματι, λίγα χρόνια αργότερα το όνειρό του γίνεται  πραγματικότητα. Η ελληνική σημαία κυματίζει στον Λευκό Πύργο.

Οι Έλληνες, από όπου κι αν κατάγονται, όπου κι αν κατοικούν, θυμούνται, τιμούν και δοξάζουν τους Μακεδονομάχους για τους αγώνες και τις θυσίες τους. Γιατί είναι βέβαιο ότι, χωρίς τον Μακεδονικό Αγώνα, όλα όσα έγιναν αργότερα και κυρίως η απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912 από τον ελληνικό στρατό, ίσως να μην πραγματοποιούνταν ποτέ.       Οι Μακεδόνες απέδειξαν μέσα από την ιστορική διαδρομή τους ότι κρατούσαν πάντα ψηλά τη σημαία του Έθνους.


Σήμερα, λοιπόν, είναι η ημέρα που καταδεικνύει σε όλους μας ό,τι δεν πρέπει να ξεχνάμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν. Μόνο μέσα από τη γνώση του θα φτιάξουμε το παρόν μας και θα προετοιμάσουμε το μέλλον μας, με ελπίδα και σιγουριά, χωρίς φανατισμούς, με όραμα και προοπτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου