1 Μαρτίου 2019

Η Μαρία Αντωνίου για τις ερευνητικές δραστηριότητες στην Γεωθερμία, στην ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας.


Στη χώρα μας, όπου η χρήση των ΑΠΕ εστιάζεται κυρίως στα αιολικά (ανεμογεννήτριες) και τα φωτοβολταικά, ενώ τα υδροηλεκτρικά είναι μια παλαιότερη ιστορία, θα πρέπει να σχεδιάσουμε τις πολιτικές και να λάβουμε τα ανάλογα μέτρα για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της
γεωθερμίας, ο οποίος δυστυχώς δεν είχε έως τώρα την απαραίτητη εξέλιξη.

Ακολουθεί η ομιλία 




Θέλω με τη σειρά μου να καλωσορίσω στην Επιτροπή μας το Διευθυντή της Διεύθυνσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ΚΑΠΕ, Δρ. Κωνσταντίνο Καρύτσα, και να τον ευχαριστήσω για την ιδιαίτερα χρήσιμη παρουσίαση του σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες που συντελούνται στη χώρα μας στον τομέα της γεωθερμίας.
           
Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες δεκαετίες η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έχει αναπτυχθεί σημαντικά, καθώς οι ΑΠΕ αποτελούν τη μοναδική ίσως λύση στο πρόβλημα της αναμενόμενης εξάντλησης των (μη ανανεώσιμων) αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων.
           
Αυτό αποτυπώνεται πρώτα απ’ όλα σε διεθνές επίπεδο με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και μεμονωμένα κράτη μέλη να έχουν ήδη υιοθετήσει νέες πολιτικές για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
           
Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τη χώρα μας, όπου η χρήση των ΑΠΕ εστιάζεται κυρίως στα αιολικά (ανεμογεννήτριες) και τα φωτοβολταικά, ενώ τα υδροηλεκτρικά είναι μια παλαιότερη ιστορία.
           
Παρόλη όμως την ανάπτυξη των ΑΠΕ τις τελευταίες δεκαετίες, η χρήση της γεωθερμίας ακούγεται, απασχολεί αλλά δεν έχουμε μέχρι σήμερα στη χώρα μας την προσδοκώμενη ένταση, δεν έχουμε εκτεταμένες εφαρμογές και ως εκ τούτου τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την αξιοποίηση της γεωθερμίας.
           
Θα ήθελα λοιπόν να απευθύνω στον κ. Καρύτσα μια σειρά ερωτημάτων που θα μας βοηθήσουν ίσως να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η αξιοποίηση της γεωθερμίας στην Ελλάδα.
            1. Υπάρχουν καταρχήν στην Ελλάδα επαρκή γεωθερμικά πεδία ώστε να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις και χρήσεις ηλεκτροπαραγωγής μεγάλης ή μικρότερης κλίμακας;  
            Για παράδειγμα να δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος ή να χρησιμοποιηθεί η ενέργεια σε αγροτικές εγκαταστάσεις, όπως μεγάλα θερμοκήπια ή μεγάλοι στάβλοι, όπου καλλιεργούνται ή εκτρέφονται εντατικά οργανισμοί ώστε και στις πλέον αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες να μπορούμε να έχουμε χαμηλό κόστος ενέργειας;
            2. Διαβάζοντας στον τύπο παρατηρούμε ότι ενώ διαφημίζεται ευρέως η χρήση της τεχνολογίας της γεωθερμίας δεν έχουμε όπως προανέφερα στη χώρα μας τις ανάλογες εγκαταστάσεις και τις ανάλογες εφαρμογές.
- Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο βασικός λόγος γι’ αυτό; Τί δεν έχει εμπεδώσει ακόμα η εγχώρια αγορά;
- Είναι η ελλιπής ενημέρωση ή γνώση για τα πλεονεκτήματα της χρήσης της γεωθερμίας;
- Είναι η μη επαρκής τεχνική κατάρτιση και εφαρμογή της τεχνολογίας από τους Έλληνες τεχνικούς;
- Η μήπως η έλλειψη επιδεικτικών εγκαταστάσεων που να καταδεικνύουν τα πλεονεκτήματα και την πλέον προσιτή κατασκευαστική λύση;
            3. Σε πολλές τεχνολογίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το κράτος έχει δώσει διαχρονικά πολλά και σημαντικά κίνητρα, ιδίως στα αιολικά και στα φωτοβολταικά έργα.
- Πιστεύετε ότι η γεωθερμία έχει αντιμετωπιστεί ανάλογα αναφορικά με το θέμα των κινήτρων;
-  Θα μπορούσαμε να έχουμε τις προτάσεις σας για το θέμα αυτό, για τα κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν για να γίνουν οι ανάλογες επενδύσεις στη χώρα μας για την ανάπτυξη εφαρμογών στο κομμάτι της γεωθερμίας;

            4. Ακούμε για διάφορες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χίο κτλ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε δεδομένα εφαρμογής τεχνολογιών γεωθερμίας υψηλής ή μέσης ενθαλπίας στα μέρη όπου έχουν κατασκευαστεί και είναι σε χρήση και λειτουργία αυτές οι γεωτρήσεις.
- Έχουν πραγματοποιηθεί δίκτυα προς τους τελικούς χρήστες που να καταδεικνύουν τη βιωσιμότητα των εγκαταστάσεων, την αποδοτική τους λειτουργία αλλά και την ευκολία στην συντήρηση τους;
- Και ένα τελευταίο ερώτημα, όπου θα ήθελα την άποψη σας. Από τις έως σήμερα εφαρμογές της γεωθερμίας στη χώρα μας, θεωρείτε ότι έχει μέλλον η χρήση υψηλής ή μέσης ενθαλπίας ή θα πρέπει να προσανατολιστούμε σε μικρότερου μεγέθους εγκαταστάσεις χαμηλής ενθαλπίας;
           
Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απαντήσεις σας κ. Καρύτσα, οι οποίες είμαι σίγουρη ότι θα μας βοηθήσουν να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε τις πολιτικές και να λάβουμε τα ανάλογα μέτρα για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου της γεωθερμίας, ενός σημαντικού τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο οποίος δυστυχώς δεν είχε έως τώρα την απαραίτητη εξέλιξη στη χώρα μας. Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου