27 Σεπτεμβρίου 2017

«Κινητοποιήθηκαν μόνο για να σώσουν τις καρέκλες τους»

Ο Τομεάρχης  Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας και η αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Καστοριάς, κυρία Μαρία Αντωνίου, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Τα συναρμόδια Υπουργεία, για τη διαχείριση της
πετρελαιοκηλίδας, αντί να ζητήσουν τη συνδρομή των ερευνητικών κέντρων και των επιστημονικών φορέων της χώρας, ασχολούνταν μόνο με την επικοινωνιακή διαχείριση της οικολογικής καταστροφής στο Σαρωνικό. Έφτασαν ακόμη και στο σημείο να προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι μπορούν να κολυμπούν σε μία θάλασσα γεμάτη μαζούτ. Κινητοποιήθηκαν μόνο για να σώσουν τις καρέκλες τους.


Έστω και τώρα, οφείλουν να ξυπνήσουν και, σε συνεργασία με τα ερευνητικά κέντρα της χώρας (ΕΛΚΕΘΕ), να πάρουν όλες τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της τεράστιας οικολογικής καταστροφής, το μέγεθος της οποίας διογκώθηκε δραματικά από την ανικανότητά τους».


 Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ:   Τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

ΘΕΜΑ: «Απουσία επιχειρησιακού σχεδίου δράσης και χρήσης μοντέλων πρόβλεψης
                διασποράς της πετρελαιοκηλίδας στο Σαρωνικό»

Κύριε Υπουργέ,

Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη II, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017, έχει προκαλέσει μέσα σε λίγες ημέρες μία τεράστια οικολογική καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων της Αττικής αλλά και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.

Παρά τις αρχικές σας δηλώσεις περί κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού αλλά και τις μετέπειτα διαβεβαιώσεις σας ότι όλα είναι υπό έλεγχο είναι πλέον πασιφανές ότι απουσίαζε ή δεν εφαρμόστηκε ποτέ ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο διαχείρισης της κρίσης και αντιμετώπισης της καταστροφής.

Ειδικότερα, εντός των πρώτων ωρών από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου θα έπρεπε να έχουν χρησιμοποιηθεί τα προβλεπτικά μοντέλα διασποράς του ρυπαντικού φορτίου που διαθέτει το ΕΛΚΕΘΕ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο αλλά και Πανεπιστήμια και τα οποία στο παρελθόν έχουν αποδώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε ανάλογες περιπτώσεις, ούτως ώστε να προβλεφθεί η κατεύθυνση της ποσότητας μαζούτ που διέρρευσε.

Κάτι τέτοιο εκ των πραγμάτων δε φαίνεται να έγινε, με συνέπεια την απόλυτα λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης και την τεράστια  και ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας με τα σημερινά καταστροφικά αποτελέσματα. Η συνδρομή δε του ΕΛΚΕΘΕ ζητήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση μετά το περιστατικό μόνο και μόνο για να πραγματοποιήσει δειγματοληψία και μετρήσεις στις ακτές και σε σημεία του Σαρωνικού Κόλπου.  


Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-   Πότε ζητήθηκε από το Υπουργείο σας πρόβλεψη διασποράς του ρυπαντικού φορτίου και από ποιον μηχανισμό; Χρησιμοποιήθηκε και αν όχι γιατί η επιστημονική γνώση των Ερευνητικών Φορέων της χώρας (ΕΛΚΕΘΕ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, Πανεπιστήμια κτλ.) σχετικά με τα μοντέλα διασποράς που διαθέτουν;
- Για ποιο λόγο πλοία που μπορούσαν να αναλάβουν επιχειρησιακή  δράση (πλοίο ΑΚΤΑΙΑ OSRV κ.α.) ουδέποτε ή καθυστερημένα εκλήθησαν να επιχειρήσουν  στην περιοχή;
-  Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν έγκαιρα οι Δήμοι για το που θα κατευθυνόταν το ρυπαντικό φορτίο και ποια είναι τελικά η ποσότητα του μαζούτ που διέρρευσε στη θάλασσα;
- Προτίθεστε να στηρίξετε την υλοποίηση ερευνητικού έργου που θα μελετά συστηματικά την οικολογική καταστροφή και θα προτείνει μέτρα αντιμετώπισης για το επόμενο χρονικό διάστημα στην περιοχή του Σαρωνικού και των ακτών της Αττικής;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές


1.  Μαρία Αντωνίου


2.  Κωνσταντίνος Σκρέκας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου