16 Ιουνίου 2017

Δύο σημαντικές Ερωτήσεις για τους Αγρότες συνυπέγραψε η Μαρία Αντωνίου μαζί με συναδέλφους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας

Δύο σημαντικές Ερωτήσεις συνυπέγραψε η Μαρία Αντωνίου μαζί με συναδέλφους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Στη μία Ερώτηση ζητείται από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής των τελών

κατανεμηθέντων βοσκοτόπων και η επίσπευση των οριστικών σχεδίων βόσκησης, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται τα μεγάλα προβλήματα από την αναποτελεσματική διαδικασία καταβολής των τελών ενοικίασης – μίσθωσης των βοσκοτοπικών εκτάσεων και τους κινδύνους απώλειας των δικαιωμάτων αλλά και επιβολής ποινών για χιλιάδες κτηνοτρόφους.



Στη δεύτερη Ερώτηση οι βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν τον κίνδυνο απώλειας μελλοντικών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για χιλιάδες αγρότες της Βορείου Ελλάδας λόγω της  διέλευσης του αγωγού TAP από τις καλλιεργητικές τους εκτάσεις που διατρέχει ο Αγωγός.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: Μεγάλα προβλήματα από τη διαδικασία καταβολής των τελών για τις κατανεμηθείσες βοσκοτοπικές εκτάσεις

Κύριε Υπουργέ,

Μεγάλη ταλαιπωρία και περαιτέρω άσκοπη, οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους της χώρας προκαλεί η διαδικασία είσπραξης των τελών ενοικίασης - μίσθωσης των κοινόχρηστων βοσκοτόπων της χώρας, όπως αυτή προσδιορίζεται οικονομικά με την υπ’ αριθ. ΚΥΑ 410/28408/13-03-2017 και ορίζεται σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 1332/93570/23-08-2016 Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Σύμφωνα με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση (1332/93570/23-08-2016), εκατοντάδες χιλιάδες κτηνοτρόφοι της χώρας, που επιθυμούν να έχουν επιλέξιμο βοσκότοπο προς επιδότηση, θα κληθούν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και ως το τέλος Ιουνίου (σε πρώτη φάση για το έτος 2016) να έχουν ολοκληρώσει έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της μίσθωσης και να μην χάσουν τα δικαιώματά τους.


Θα πρέπει δηλαδή, όχι μόνο να μάθουν σε ποιες περιοχές (Περιφέρειες και Δήμους) υποχρεούνται να υποβάλουν το σχετικό μίσθωμα αλλά επιπροσθέτως, αν δεν καλύπτονται από τις βοσκοτοπικές εκτάσεις της χωρικής τους ενότητας (Άρθρο 3, παρ. 2 της σχετικής ΥΑ), να ταξιδέψουν στον όποιον Δήμο ανά την Επικράτεια ανήκει η βοσκοτοπική έκταση, που θα ενοικιάσουν για να υπογράψουν το σχετικό συμφωνητικό. Στη συνέχεια δε, θα πρέπει να καταβάλουν τα χρήματα στον λογαριασμό της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και κατόπιν να γνωστοποιήσουν την καταβολή των χρημάτων στην οικεία Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) προκειμένου να μην τους επιβληθούν ποινές.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι απλά άσκοπα επιβαρυντική αλλά ενδεχομένως και αναποτελεσματική. Με συνέπειες τόσο την άδικη και σημαντική οικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων με έξοδα μετακίνησης – συχνά για ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις – και διαμονής, όσο και το γραφειοκρατικό φορτίο και την άσκοπη σπατάλη χιλιάδων εργατοωρών για τους αρμόδιους υπαλλήλους στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Υπάλληλοι, που καλούνται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να εντοπίσουν και να ειδοποιήσουν τους ανά την Ελλάδα κτηνοτρόφους για την υποχρέωση υπογραφής του μισθωτηρίου και καταβολής του αντιτίμου.


Ήδη με κατεπείγουσα επιστολή της, στις 2-6-2017, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), σας υπογραμμίζει τα αδιέξοδα του τρόπου καταβολής των τελών για τους κοινόχρηστους βοσκότοπους, καλώντας σας να προκρίνετε την πληρωμή – παρακράτηση από την ΑΕΕ του 2017 των χρημάτων, που προβλέπονται από την ΚΥΑ 13/03/2017 για τα έτη 2016 και 2017.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.   Προτίθεστε και πώς να απλοποιήσετε τη διαδικασία καταβολής τελών των κατανεμηθέντων βοσκοτόπων, διευκολύνοντας τόσο τους κτηνοτρόφους όσο και τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους των Δήμων και Περιφερειών;

2.   Πότε σκοπεύετε επιτέλους να ολοκληρώσετε τα οριστικά σχέδια βόσκησης, που θα δώσουν ουσιαστική λύση στο ζήτημα της κατανομής των βοσκοτόπων;



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: Κίνδυνος για τα μελλοντικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης χιλιάδων αγροτών λόγω του αγωγού TAP


Κύριε Υπουργέ,

Έντονη είναι η ανησυχία χιλιάδων αγροτών της Βορείου Ελλάδας, εν όψει της οριστικοποίησης των δηλώσεων ΟΣΔΕ ως προς την τύχη των δικαιωμάτων βασικής τους ενίσχυσης, λόγω της διέλευσης του αγωγού TAP από τις καλλιεργητικές τους εκτάσεις.
Ως γνωστόν, οι εργασίες για τη διάνοιξη του συγκεκριμένου αγωγού, μήκους  550 χιλιομέτρων  στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας, έχει καταστήσει για φέτος και ίσως και για την επόμενη χρονιά ακαλλιέργητα αρκετές χιλιάδες  στρέμματα (με τους πιο μέτριους υπολογισμούς να μιλούν περίπου για 40.000) σε πολλές αγροτικές περιοχές από τον Έβρο μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα.
Πέραν του γεγονότος ότι αυτές οι εκτάσεις θα μείνουν ακαλλιέργητες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με οδηγία, που απέστειλε στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ΟΣΔΕ, ενημέρωσε τους πιστοποιημένους φορείς ότι δεν δέχεται τις εν λόγω εκτάσεις ως επιλέξιμες για  την καλλιεργητική περίοδο του 2016-17 και ίσως και για την επόμενη 2018-2019.
Παρότι η απώλεια εσόδων από  τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης καθώς και από συνδεδεμένες ενισχύσεις από τις καλλιέργειες του 2017 - 2018 για τους ιδιοκτήτες αγρότες καλύπτονται από τα συμβόλαιά τους με τον TAP, μειώνονται οι επιλέξιμες εκτάσεις και ελλοχεύει ο κίνδυνος απώλειας δικαιωμάτων και εσόδων για τους αγρότες στο μέλλον. Τόσο μέχρι το 2020, καθώς, αν οι εν λόγω εκτάσεις δεν δηλωθούν για δύο συνεχείς χρονιές, τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης χάνονται ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο όσο και για τη νέα ΚΑΠ, σε περίπτωση συσχετισμού των νέων δικαιωμάτων με απωλεσθέντα ποσά.

Κατόπιν τούτων και επειδή:
Πολλοί από τους αγρότες δεν διαθέτουν άλλη επιλέξιμη γη προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης
Η αποζημίωση για τα απωλεσθέντα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, που θα δοθεί στους συγκεκριμένους αγρότες, οι εκτάσεις των οποίων διαπερνώνται από τον αγωγό TAP θα αφορά μόνο τα έτη 2017 και 2018 με αποτέλεσμα τυχόν ΟΛΙΚΗ απώλεια τους μέχρι το 2020 να επιφέρει πρόσθετες οικονομικές απώλειες
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Προτίθεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι την οριστικοποίηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ να επιτρέψει οι συγκεκριμένες εκτάσεις να δηλωθούν ως προσωρινή διακοπή της καλλιέργειας (αγρανάπαυση), ώστε να μην υπάρξει απώλεια των δικαιωμάτων μετά το 2018 με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την επόμενη ΚΑΠ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου