16 Νοεμβρίου 2016

Μουσικό Σχολείο Καστοριάς. Επιτακτική η ανάγκη ίδρυσής του!

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς: Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστα Γαβρόγλου
Θέμα: «Επιτακτική ανάγκη ίδρυσης Μουσικού Σχολείου Καστοριάς»
Κύριε Υπουργέ
Ο εκπαιδευτικός θεσμός των Μουσικών Σχολείων της χώρας μας, ανεξάρτητα από τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει, προσφέρει τη δυνατότητα προετοιμασίας και κατάρτισης στους νέους που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής, χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία.

Απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν συστηματικά με το χώρο της μουσικής αλλά και σε εκείνους που θα ακολουθήσουν άλλον επιστημονικό ή επαγγελματικό κλάδο, επιθυμούν όμως να ασχοληθούν με τη μουσική ως μέσο έκφρασης και δημιουργίας.
Τα Μουσικά Σχολεία σε όλη την Ελλάδα αναπτύσσουν τη δημιουργία, το ταλέντο και την ευαισθησία των μαθητών, σε θέματα πολιτισμού, με πολλές εκδηλώσεις μουσικής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και θεατρικών παραστάσεων.

Στην πόλη της Καστοριάς, μια ακριτική πόλη με μεγάλη ιστορική και μουσική παράδοση, δε λειτουργεί Μουσικό Σχολείο, παρά το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία αναμένει την ίδρυση του επί σειρά ετών.
Αντίθετα, στη Σιάτιστα λειτουργεί από το 1997-98 Μουσικό Σχολείο (Γυμνάσιο και Λύκειο), στο οποίο φοιτούν μαθητές από τη Σιάτιστα, την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης αλλά και από τους όμορους νομούς των Γρεβενών και της Καστοριάς, στους οποίους δεν υπάρχουν Μουσικά Σχολεία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να υπάρχουν μαθητές από την πόλη και τα χωριά της Καστοριάς, οι οποίοι διανύουν έως και 90 χιλιόμετρα καθημερινά για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο Μουσικό Σχολείο της Σιάτιστας.
Όπως αντιλαμβάνεστε το γεγονός αυτό πέρα από τη σωματική εξάντληση των μαθητών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και για την ασφάλεια τους, καθώς οι καθημερινές αυτές μετακινήσεις πραγματοποιούνται πολλές φορές, λόγω της εκτεταμένης χειμερινής περιόδου στην περιοχή, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ δεν είναι και σταθερές, διότι τα δρομολόγια πολλές φορές αλλάζουν και οι μετακινήσεις των μαθητών ακυρώνονται.
Πέραν αυτού, το Μουσικό Σχολείο στη Σιάτιστα αντιμετωπίζει, όπως και σχεδόν όλα τα μουσικά σχολεία σήμερα ανά την επικράτεια, τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης σε εκπαιδευτικό προσωπικό μουσικών ειδικοτήτων, με συνέπεια να χάνονται δεκάδες ώρες μουσικών μαθημάτων εβδομαδιαίως, ενώ προβλήματα επίσης εντοπίζονται τόσο στο θέμα της σίτισης των μαθητών όσο και στην απουσία ενός αναλυτικού προγράμματος μουσικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων.

Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο του 2014 η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είχε εκφράσει τη βούληση της να προχωρήσει στην ίδρυση Μουσικού Σχολείου στην πόλη της Καστοριάς, αλλά λόγω των επικείμενων τότε βουλευτικών εκλογών δεν είχε το χρόνο να προχωρήσει στην υλοποίησή της.
Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Είναι στα σχέδια του Υπουργείου σας η ίδρυση και λειτουργία Μουσικού Σχολείου στην πόλη της Καστοριάς, κάτι που δεν αποτελεί μόνο απαίτηση της τοπικής κοινωνίας αλλά επιβάλλεται και από λόγους εθνικού συμφέροντος για να μπορέσει να διαδοθεί η Λόγια Ελληνική Μουσική στην ακριτική αυτή γωνιά της Ελλάδας;
2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών από την Καστοριά στο Μουσικό Σχολείο της Σιάτιστας αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα που ταλανίζουν ένα Μουσικό Σχολείο, το οποίο παρά τις όποιες αντιξοότητες έχει αναπτύξει σημαντική καλλιτεχνική και πολιτισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου