20 Σεπτεμβρίου 2016

Δύο Ερωτήσεις κατατέθηκαν από την Μαρία Αντωνίου και τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Καστοριά και την Φλώρινα. Aναδεικνύουν τα τοπικά ζητήματα και προβλήματα των αγροτών των περιοχών.

Ένας από τους σκοπούς των πρόσφατων επισκέψεων Κλιμακίων Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, σε Καστοριάς και Φλώρινα, με τη συμμετοχή της Μαρίας Αντωνίου, ήταν να αναδειχθούν όλα τα τοπικά ζητήματα, οι ενδογενείς και κυρίως οι τοπικές αναπτυξιακές
δυνατότητες, καθώς επίσης και τα σημαντικότερα προβλήματα της κάθε περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό και έπειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις και συζητήσεις που είχανε τα μέλη των κλιμακίων με τους κατά τόπους εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών και παραγωγικών φορέων συνέταξαν, συνυπέγραψαν και κατέθεσαν δύο Ερωτήσεις προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, που αφορούν δύο σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής.
Η πρώτη με θέμα: «Κίνδυνοι από τις παράνομες ελληνοποιήσεις φασολιών και μήλων Καστοριάς και φασολιών Πρεσπών Φλώρινας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.)», συνυπογράφεται από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Αντωνίου, Χαράλαμπο Αθανασίου, Ιωάννη Αντωνιάδη, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, Στέργιο Γιαννάκη, Βασίλη οικονόμου και Γιώργο Στύλιο, ενώ η δεύτερη με θέμα: «Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις των ζημιών στην περιοχή της Καστοριάς από τα κλιμάκια του ΕΛ.Γ.Α.», συνυπογράφεται από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Αντωνίου, Χαράλαμπο Αθανασίου και Στέργιο Γιαννάκη.
Ακολουθούν οι Ερωτήσεις:
Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2016
Αριθμ.Πρωτ.: 8339

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου
Θέμα: «Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις των ζημιών στην περιοχή της Καστοριάς από τα κλιμάκια του ΕΛ.Γ.Α.»
Κύριε Υπουργέ,
Έχουν παρέλθει πέντε μήνες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Απριλίου, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες των παραγωγών του Νομού Καστοριάς και κυρίως των φασολοπαραγωγών από τον παγετό και το χαλάζι.
Το ζήτημα που προκλήθηκε με ευθύνη του Υπουργείου σας και αφορούσε στις εντολές μετακίνησης των εκτιμητών του ΕΛ.Γ.Α. οδήγησε στο πάγωμα του συνόλου των εκτιμήσεων των ζημιών και κατ’ επέκταση των αποζημιώσεων για πάνω από τέσσερις μήνες, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στον αγροτικό κόσμο της χώρας.
Έως σήμερα, κανένας εκτιμητής του ΕΛ.Γ.Α. δεν έχει μεταβεί στην περιοχή της Καστοριάς προκειμένου να εκτιμήσει τις ζημιές. Το δε κλιμάκιο του ΕΛ.Γ.Α. που μετέβη πριν λίγες ημέρες στην περιοχή για αυτοψία ζήτησε να δει μάρτυρες, πέντε ολόκληρους μήνες μετά τις καταστροφές του περασμένου Απριλίου!
Και όλα αυτά, ενώ οι αγρότες έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Οργανισμό, καταβάλλοντας την ειδική ασφαλιστική εισφορά και διατηρούν ως εκ τούτου το αυτονόητο δικαίωμα για διεκπεραίωση των διαδικασιών ασφάλισης της παραγωγής τους.
Τέλος, οι ραγδαίες βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας και τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στο Νομό Καστοριάς προκάλεσαν εκ νέου σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες, καθιστώντας αναγκαία την άμεση και ταχύτατη καταγραφή και εκτίμηση των νέων ζημιών.
Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε προκειμένου να ολοκληρωθούν επιτέλους, πέντε μήνες μετά, οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον παγετό και το χαλάζι που σημειώθηκαν τον Απρίλιο στην περιοχή της Καστοριάς και να αποζημιωθούν οι πληγέντες αγρότες;
2. Σε άμεση σύνδεση με το παραπάνω, τι σκοπεύετε να κάνετε με τις ζημιές που δεν μπορούν πλέον να εκτιμηθούν λόγω παρέλευσης του κρίσιμου διαστήματος εκτίμησης;
3. Θα προχωρήσετε στην άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών που σημειώθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας στην περιοχή της Καστοριάς και στην κατά συνέπεια άμεση αποζημίωση των αγροτών;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
1. Μαρία Αντωνίου
2. Χαράλαμπος Αθανασίου
3. Στέργιος Γιαννάκης

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2016
Αριθμ.Πρωτ.: 8338

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου
Θέμα: «Κίνδυνοι από τις παράνομες ελληνοποιήσεις φασολιών και μήλων Καστοριάς και φασολιών Πρεσπών Φλώρινας 
Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.)»

Κύριε Υπουργέ,
Μεταξύ των ελληνικών προϊόντων, τα οποία είναι αναγνωρισμένα ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) και κατά συνέπεια προστατεύονται τόσο από την κοινοτική όσο και από την εθνική νομοθεσία, συμπεριλαμβάνονται τα φασόλια και τα μήλα Καστοριάς και τα φασόλια Πρεσπών Φλώρινας, τα οποία είναι καταχωρημένα με την ονομασία ‘Φασόλια Γίγαντες-Ελέφαντες Καστοριάς ΠΓΕ’, ‘Μήλο Καστοριάς ΠΓΕ’, Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας ΠΓΕ και Φασόλια Πλακέ Μεγαλόσπερμα Πρεσπών Φλώρινας ΠΓΕ.
Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επισκέψεων που πραγματοποιήσαμε στις περιοχές της Καστοριάς και της Φλώρινας και των συναντήσεων που είχαμε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών μας επισημάνθηκε ότι τα κορυφαία αυτά προϊόντα, εξαιρετικής ποιότητας, δέχονται ένα σοβαρότατο πλήγμα από τη δραστηριότητα των παράνομων ελληνοποιήσεων, η οποία έχει λάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Συγκεκριμένα, επιτήδειοι έμποροι εισάγουν φασόλια από τρίτες χώρες, κυρίως από την Κίνα, αλλά και μήλα, από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ τα οποία ‘βαφτίζουν’ παράνομα ως ελληνικά και τα μεταπωλούν χύμα ή και συσκευασμένα κυρίως σε λαϊκές αγορές στους ανυποψίαστους καταναλωτές, οι οποίοι δε γνωρίζουν την πραγματική τους προέλευση.
Η παράνομη αυτή δραστηριότητα έχει καταστροφικές συνέπειες για την εμπορευσιμότητα και την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων, καθώς κατά κανόνα τα εισαγόμενα προϊόντα είναι πολύ χαμηλότερης ποιότητας, και οδηγεί στη σταδιακή υποβάθμιση τους και στην απώλεια της υψηλής προστιθέμενης αξίας τους.
Θίγει επίσης άμεσα και τους παραγωγούς, δημιουργώντας προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς τα εισαγόμενα και φερόμενα ως φασόλια και μήλα Καστοριάς και φασόλια Πρεσπών Φλώρινας πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, τις οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι παραγωγοί και πωλητές των αυθεντικών προστατευόμενων προϊόντων. Οδηγεί τέλος στην εξαπάτηση των καταναλωτών και σε σημαντική απώλεια εσόδων του Κράτους.
Η σημαντικότερη αιτία για την οποία το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις είναι η παντελής απουσία κεντρικού ελέγχου και οι ελλιπέστατοι έλεγχοι που διενεργούνται από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛ.Γ.Ο.) ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι ελάχιστοι δε έλεγχοι που πραγματοποιούνται περιορίζονται κυρίως σε συσκευασμένα προϊόντα με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι έμποροι να δρουν ανενόχλητοι σε λαϊκές αγορές και άλλους υπαίθριους χώρους πώλησης.
Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε προκειμένου να προστατεύσετε τα φασόλια και τα μήλα Καστοριάς ΠΓΕ και τα φασόλια Πρεσπών Φλώρινας ΠΓΕ, δύο κορυφαία εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, από το οξύτατο πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων;
2. Τι σκοπεύετε να κάνετε για να ενισχύσετε και να αυξήσετε τους διενεργούμενους ελέγχους από τον ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, κυρίως σε λαϊκές αγορές και υπαίθριους χώρους πώλησης, στους οποίους η προαναφερθείσα παράνομη δραστηριότητα οργιάζει;
3. Είναι στις άμεσες προθέσεις σας η δημιουργία ενός κεντρικού, αξιόπιστου και αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου αυθεντικότητας και πιστοποίησης της γεωγραφικής προέλευσης αγροτικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ;
4. Σε άμεση σύνδεση με το παραπάνω σκοπεύετε να ενισχύσετε τη λειτουργία του Εργαστηρίου Φυτικής Παραγωγής Δυτικής Ελλάδας που διαθέτει την απαραίτητη ερευνητική υποδομή και τον εξοπλισμό για την πιστοποίηση της γεωγραφικής προέλευσης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
1. Μαρία Αντωνίου
2. Χαράλαμπος Αθανασίου
3. Ιωάννης Αντωνιάδης
4. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
5. Στέργιος Γιαννάκης
6. Βασίλειος Οικονόμου
7. Γιώργος Στύλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου