25 Ιουνίου 2016

“Συνεχίζεται η προσπάθεια και οι ενέργειες της Μαρίας Αντωνίου για παροχή Φυσικού Αερίου στην Καστοριά”

Ερώτηση που κατέθεσε η Μαρία Αντωνίου με θέμα: «Δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στους κατοίκους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Π.Ε. Καστοριάς».
Σημειώνεται ότι η Μαρία Αντωνίου, έχει παρακολουθήσει από τον Αύγουστο του 2012 όλες τις εξελίξεις, αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «ΤΑP», συμμετέχοντας μάλιστα στην
επίσημη αποστολή της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Αζερμπαϊτζάν, όταν ακόμα κάποιοι λοιδορούσαν τις προσπάθειες της τότε Κυβέρνησης, η οποία οραματίστηκε, σχεδίασε και δρομολόγησε το έργο αυτό.

Συνεχίζοντας την προσπάθεια αυτή, η Μαρία Αντωνίου, την Τετάρτη 22 Ιουνίου, πραγματοποίησε επίσκεψη στον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν, κ. Rahman Mustafayev, ο οποίος αναμένεται στην σημερινή Τελετή Έναρξης του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Καστοριά, με θέμα “Διαχείριση και Μεταφορά Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου”, στο οποίο συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο του Αζερμπαϊτζάν.
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνο Σκουρλέτη
ΘΕΜΑ: «Δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στους κατοίκους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Π.Ε. Καστοριάς»
Κύριε Υπουργέ,
Σε πρόσφατες δηλώσεις σας, ανακοινώσατε ότι η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΠΑ) μελετά την επέκταση του υφιστάμενου δικτύου φυσικού αερίου σε 15 ακόμα νομούς της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα βρίσκονται σε τελικό στάδιο οι έρευνες για την επέκταση του δικτύου σε Πιερία, Σέρρες, Φθιώτιδα και Θήβα, περιοχές οι οποίες αναμένεται να συνδεθούν με το δίκτυο έως το πρώτο εξάμηνο του 2017. Σε δεύτερο στάδιο, εντός του 2018, θα συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου οι νομοί Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Κιλκίς και Χαλκίδας, σε τρίτο, εντός του 2019, οι νομοί Καβάλας και Ημαθίας αλλά και η πόλη της Άμφισσας ενώ τέλος το 2021 αναμένεται να συνδεθεί και η πόλη της Πάτρας.
Επίσης, τον προηγούμενο μήνα εγκαινιάσατε την κατασκευή του έργου του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), ο οποίος θα συνδέει την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις πηγές φυσικού αερίου της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής. Το τμήμα του αγωγού που θα διέρχεται από την Ελλάδα θα έχει μήκος 550 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από του Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγοντας στα σύνορα με την Αλβανία, με το μεγαλύτερο τμήμα του και συγκεκριμένα 61 χιλιόμετρα να διασχίζει την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.
Επειδή, στην περιοχή της Καστοριάς λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και της παρατεταμένης χειμερινής περιόδου η θέρμανση είναι απαραίτητη σε κάθε νοικοκυριό και μικρομεσαία επιχείρηση από τον Οκτώβρη έως το Μάιο κάθε έτους (περίπου 9 μήνες).
Επειδή, η τιμή του φυσικού αερίου είναι τουλάχιστον 30% χαμηλότερη από αυτή του πετρελαίου θέρμανσης, και ως εκ τούτου επιφέρει σημαντική οικονομική ελάφρυνση στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.
Επειδή, τόσο η επέκταση του υφιστάμενου δικτύου φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ όσο και η κατασκευή του αγωγού TAP αναμένεται να δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, σε μία περιοχή όπως αυτή της Καστοριάς, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά.
Επειδή, το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού TAP και συγκεκριμένα 61 χιλιόμετρα διέρχεται από την περιοχή της Καστοριάς.
Επειδή, η περιοχή της Καστοριάς δε συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια επέκτασης του υφιστάμενου δικτύου φυσικού αερίου.
Επειδή, η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει την προμήθεια φυσικού αερίου από την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR), φυσικού αερίου που θα διέλθει και από τον αγωγό TAP.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για να εξασφαλίσετε ότι θα δοθεί στους κατοίκους και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Καστοριάς, με τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης, η δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Μαρία Β. Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου