28 Ιανουαρίου 2016

“Ερώτηση κατέθεσε η Μαρία Αντωνίου για τα διαρκώς πολλαπλασιαζόμενα προβλήματα του Νοσοκομείου Καστοριάς”

Την έντονη ανησυχία και τον δικαιολογημένο προβληματισμό που προκαλούν στην τοπική κοινωνία, το τελευταίο διάστημα, τα διαρκώς πολλαπλασιαζόμενα προβλήματα του Νοσοκομείου Καστοριάς, διατυπώνει με σχετική Ερώτηση,
που κατέθεσε σήμερα, προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, η Μαρία Αντωνίου.


Ένα Νοσοκομείο”, όπως αναφέρει στην Ερώτηση, “που αποτέλεσε κατά καιρούς σημαντικότατη μονάδα υγειονομικής περίθαλψης, με υψηλή παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και φροντίδας για τους πολίτες, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποδεδειγμένη στήριξή του από τις προηγούμενες κυβερνήσεις”.


Η Μαρία Αντωνίου τονίζει στην Ερώτησή της ότι “η κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα το Νοσοκομείο Καστοριάς είναι τραγική”, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως “τα προβλήματα διαρκώς διογκώνονται και συσσωρεύονται, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή, όσο και σε στελέχωση ανθρώπινου δυναμικού”, υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί παρακάτω.

Ακολουθεί η ερώτηση

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
                                                         Προς:
τον Υπουργό Υγείας
κ. Ανδρέα Ξανθό

ΘΕΜΑ: «Δυσλειτουργία Νοσοκομείου Καστοριάς»

Κύριε Υπουργέ

Έντονη ανησυχία και δικαιολογημένο προβληματισμό προκαλούν στην τοπική κοινωνία, το τελευταίο διάστημα, τα διαρκώς πολλαπλασιαζόμενα προβλήματα του Νοσοκομείου Καστοριάς.

Ένα Νοσοκομείο που αποτέλεσε κατά καιρούς σημαντικότατη μονάδα υγειονομικής περίθαλψης, με υψηλή παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και φροντίδας για τους πολίτες, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αποδεδειγμένη στήριξή του από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ωστόσο, η κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα το Νοσοκομείο Καστοριάς είναι τραγική. Τα προβλήματα διαρκώς διογκώνονται και συσσωρεύονται, τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή, όσο και σε στελέχωση ανθρώπινου δυναμικού.

Το έργο, «Αναμόρφωση Μαιευτικής Κλινικής και Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Γ.Ν. Καστοριάς», που χρηματοδοτείται από το Ε.Π. «Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013» προϋπολογισμού 1.785.473,03€ με ΦΠΑ, με Φορέα Υλοποίησης την Δ.Τ.Ε της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, έχει τελματώσει.

Η σύμβαση του ανωτέρω έργου, έληγε στις 20/12/2015 (δόθηκε παράταση μέχρι 29/2/2016) και το συμβατικό αντικείμενο του έργου δεν έχει ολοκληρωθεί, με σοβαρό αντικείμενο ανεκτέλεστο. Επίσης έληξε και στις 31/12/2015 και το Ε.Π.  «Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013», από το οποίο χρηματοδοτείται.
Παράλληλα, ένα δεύτερο έργο που επίσης εκτελείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, το έργο «Προμήθεια ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού Μαιευτικής Κλινικής και Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Γ.Ν. Καστοριάς», προϋπολογισμού 423.210,00€ με ΦΠΑ, με Φορέα Υλοποίησης το Γ.Ν. Καστοριάς,               έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί καθώς και να έχει εγκατασταθεί ο εξοπλισμός πριν την ολοκλήρωση του πρώτου έργου «Αναμόρφωση Μαιευτικής Κλινικής και Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών».

Το δεύτερο αυτό έργο κι ενώ είχαν ολοκληρωθεί όλες οι τεχνικές και οικονομικές αξιολογήσεις των Επιτροπών, δεν ολοκληρώθηκε, διότι υπήρχε και υπάρχει (από τον Απρίλιο του 2015) ακόμη Διοικητικό κενό στο Νοσοκομείο Καστοριάς και μεταφέρεται στη νέα προγραμματική περίοδο με πετσοκομμένο μειωμένο προϋπολογισμό που δεν επαρκεί για τον εξοπλισμό που απαιτείται, ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει παραδοθεί και εγκατασταθεί.

Το ζήτημα αυτό, του Διοικητικού κενού, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη διάσταση αν αναλογιστεί κανείς ότι για την ένταξη και χρηματοδότηση νέων έργων στη νέα προγραμματική περίοδο απαιτείται «ωριμότητα» και όσο δεν υπάρχει Διοίκηση αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο Καστοριάς να μη μπορεί να γίνει «ανταγωνιστικό» στην εξασφάλιση των κονδυλίων κι επομένως όλο και θα υποβαθμίζεται σε υποδομές που κρίνονται απαραίτητες.

Πέρα όμως από τις προβληματικές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στα δύο αυτά έργα, το Νοσοκομείο Καστοριάς εμφανίζει ανησυχητική δυσλειτουργία από την υποστελέχωσή του. Την ίδια ώρα το ιατρικό δυναμικό και το υπόλοιπο προσωπικό προσπαθούν να ανταπεξέλθουν καθημερινά κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περισσότερο από την πρόσφατη αποχώρηση ενός Καρδιολόγου και ενός Ορθοπεδικού, που έληξαν οι συμβάσεις τους, με αποτέλεσμα στο Νοσοκομείο Καστοριάς να μείνουν δύο μόνο γιατροί, σε κάθε μία από τις δύο αυτές σημαντικότατες ειδικότητες.

Στο Νεφρολογικό Τμήμα υπάρχουν μόνο δύο Νεφρολόγοι για 52 ασθενείς, ένας μόνιμος και ένας αποσπασμένος γιατρός, που καλούνται να καλύψουν όλο το μήνα, τόσο για τις τακτικές συνεδρίες όσο και για την 24ωρη κάλυψη των επειγόντων περιστατικών.

Σε όλες δε τις υπόλοιπες Κλινικές ή ίδια απελπιστική κατάσταση. Με τις συμβάσεις των επικουρικών γιατρών να λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Επιπρόσθετο βάρος στην υποστελέχωση του Νοσοκομείου αποτελούν και οι διακομιδές, καθώς κάθε φορά που πραγματοποιείται μία, πρέπει ένας γιατρός να συνοδεύει τον ασθενή, αποδυναμώνοντας έτσι την δυναμική του Νοσοκομείου.



Συγχρόνως παρατηρείται και το πρόβλημα των ασθενοφόρων, αφού από τα τέσσερα οχήματα, μόνο το ένα είναι επιχειρησιακό. Τα δύο χρειάζονται επισκευές, ενώ ένα βρίσκεται σε αχρησία. Επίσης στην οργανική θέση του Οδηγού στο Νοσοκομείο Καστοριάς, δεν υπηρετεί κανένας.

Μέσα σε όλα αυτά παρατηρούνται επιπλέον καθημερινά σημαντικές ελλείψεις σε αναγκαία φάρμακα και αναλώσιμα υλικά.

Επειδή ο όγκος του κόσμου που εξυπηρετεί το Νοσοκομείο, είναι πάνω από 50.000 κόσμο ετησίως, εξυπηρετώντας περιστατικά και από τις γειτονικές περιοχές, λόγω εγγύτητας, όπως της Νεάπολης, της Φλώρινας, των Πρεσπών.

Επειδή η λειτουργία του Νοσοκομείου Καστοριάς είναι νευραλγική, λόγω της συνοριακής γραμμής, καθώς εξυπηρετεί μεγάλο μέρος, όχι μόνο του Νομού αλλά και των όμορων κρατών.

Επειδή οι πολίτες της περιοχής βρίσκονται πια σε απόγνωση από τα συνεχιζόμενα κρούσματα αδιαφορίας και υποβάθμισης του Νοσοκομείου Καστοριάς.

Επειδή οι αλλεπάλληλες δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης για τοποθέτηση ιατρών κατάλληλων ειδικοτήτων ουδέποτε υλοποιήθηκαν και η προσφορά του κοινωνικού αγαθού της υγείας τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση.

Ερωτάται, ο αρμόδιος Υπουργός

1.      Ποιος είναι ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός του Υπουργείου αναφορικά με την ολοκλήρωση των δύο προαναφερόμενων Έργων που αφορούν την Μαιευτική Κλινική;

2.      Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών του Υπουργείου για τη στελέχωση του Νοσοκομείου και αν ναι ποιων ειδικοτήτων;

3.      Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε έτσι ώστε να μη παρατηρούνται ελλείψεις σε αναγκαία φάρμακα και αναλώσιμα υλικά;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου