24 Ιουνίου 2015

Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου με θέμα: «Καθυστέρηση διαδικασίας υπαγωγής και πληρωμής των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον»».

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Λαφαζάνη

κ. Υπουργέ,


Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» σχεδιάστηκε για την ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της δημιουργίας του προγράμματος, ανά γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας, υπήρχε συγκεκριμένο κονδύλιο σύμφωνα με το πλήθος των κατοικιών και νοικοκυριών.

Οι διατιθέμενοι πόροι του προγράμματος, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ, για επιδότηση δανείων ενεργειακών παρεμβάσεων στα ακίνητα, κατανεμήθηκαν στις 13 περιφέρειες της χώρας.  Έτσι, για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προβλέπονταν στην πρώτη φάση συνολικός προϋπολογισμός 15.000.000,00 Ευρώ, ποσό το οποίο υπερκαλύφθηκε ήδη λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των πολιτών στα μέσα του 2013.

Η απορρόφηση  του παραπάνω ποσού σε συνδυασμό με την πληθώρα των αιτήσεων που παρέμειναν σε εκκρεμότητα και τη δυναμική διεκδίκηση λύσης μέσω παρεμβάσεων με κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και συναντήσεις,  οδήγησε  την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης την επόμενη χρονιά να προχωρήσει σε αναδιανομή των αδιάθετων κονδυλίων από Περιφέρειες με μικρή απορροφητικότητα προς τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Έτσι, από το καλοκαίρι του 2014 η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενισχύθηκε με το ποσό των 12.000.000,00 Ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στο σύνολο των 27.000.000,00 Ευρώ, ποσό το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την επανέναρξη του προγράμματος σε Β φάση προς όφελος των αιτουμένων προς υπαγωγή στο πρόγραμμα πολιτών.

Παράλληλα από την προηγούμενη Κυβέρνηση μέσω της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σχεδιάστηκε ένα νέο, βελτιωμένο πρόγραμμα, ενταγμένο στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ), πιο ευέλικτο, με ισχυρότερα κίνητρα και χωρίς τις μέχρι τώρα στρεβλώσεις.

Παρά την επιτυχία του προγράμματος, το οποίο εκτός της δυνατότητας ενεργειακής θωράκισης των κατοικιών των πολιτών, αποτέλεσε και μια οικονομική «ανάσα», στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, τόσο στους ίδιους όσο και στον κατασκευαστικό κλάδο που τόσο έχει πληγεί, από τον Ιανουάριο του 2015 παρατηρείται σύμφωνα με αναφορές και διαμαρτυρίες πολιτών αύξηση του χρόνου υπαγωγής τους στο πρόγραμμα.

Οι παραπάνω πολίτες, έχουν ήδη ολοκληρώσει την απαιτούμενη διαδικασία που προβλέπεται με το ΕΤΕΑΝ, πληρώνοντας τα αντίστοιχα ποσά έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης κόστους περίπου 300,00 ευρώ και αναμένουν πλέον των δώδεκα μηνών για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα.

Έτσι, εκατοντάδες αιτήσεις για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον» στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι εκκρεμείς ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020 (ΣΕΣ) που ενώ αφορά τομείς προτεραιότητας, όπως την προστασία του περιβάλλοντος και την ενέργεια, καμία πρόβλεψη δε γίνεται για τη συνέχισή του εν λόγω προγράμματος.

Κατόπιν τούτου ερωτάτε ο κύριος Υπουργός:

1.      Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να λάβετε έτσι ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής υπαγωγής των ήδη αιτουμένων στο τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013;

2.      Κατά πόσο είναι εξασφαλισμένη η υπαγωγή των εκκρεμών αιτήσεων στο πρόγραμμα και κατ’ επέκταση η χρηματοδότησή τους;

3.      Κατά πόσο είναι εξασφαλισμένη η πληρωμή των ολοκληρωμένων ήδη αιτήσεων που είναι σε εκκρεμότητα εξόφλησης;

4.      Είναι στις προθέσεις σας η συνέχιση του προγράμματος στο νέο ΣΕΣ 2014-2020; Με ποιο ποσό και με ποιους όρους;

                                                                      Η ερωτώσα Βουλευτής
     Μαρία Αντωνίου                


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου