8 Απριλίου 2015

Αναφορά της Βουλευτού Καστοριάς Μαρίας Αντωνίου προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Λαφαζάνη με θέμα «Προβλήματα σχετικά με το καθεστώς έκδοσης αδειών χρήσης ύδατος στην ΠΕ Καστοριάς».

Αναφορά

Προς: Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Λαφαζάνη
Θέμα: Προβλήματα σχετικά με το καθεστώς έκδοσης αδειών χρήσης ύδατος στην ΠΕ Καστοριάς



Κύριε Υπουργέ,


Σας επισυνάπτω την από 16-3-15 επιστολή του Προέδρου της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς Α.Ε. (Γ.Ε.Ο.Κ. Α.Ε.) όπου εκφράζει την αγωνία του αγροτικού κλάδου στην ΠΕ Καστοριάς αναφορικά με το καθεστώς και τη διαδικασία έκδοσης αδειών για χρήση ύδατος και υποβάλλει τις ανάλογες προτάσεις για επίλυση των σχετικών προβλημάτων. Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και προβείτε στις δέουσες ενέργειες.

Με εκτίμηση

Μαρία Β. Αντωνίου


ΘΕΜΑ: «Χορήγηση Άδειας Χρήσης Ύδατος»

Δεδομένου ότι μέχρι τις 30 Απριλίου του 2015 θα πρέπει να υποβληθούν στους αρμόδιους Δήμους φάκελοι για τη χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος θα πρέπει να γνωστοποιηθούν όλες οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης.

Διότι στο Νομό Καστοριάς, σε αντίθεση με άλλους Νομούς (π.χ. Λαρίσης), οι κλήροι είναι μικροί με αποτέλεσμα ανά παραγωγό να χρειάζονται πολύ περισσότερες των 2 γεωτρήσεων, κόστος αβάστακτο για την τσέπη του κάθε παραγωγού. Συνέπεια αυτού είναι οι παραγωγοί να οδηγηθούν στο να μην μπορούν πλέον να καλλιεργήσουν και με αυτό τον τρόπο να πάψουν να υφίσταται αρδευόμενες στο Νομό καλλιέργειες.

Στον Νομό μας που σφύζει η ανεργία έρχεται άλλος ένας παράγοντας να δυσχεραίνει τον αγροτικό τομέα που πολλοί έχουν στραφεί και έχουν επενδύσει.

Παρακαλώ να προβείτε σε ορθές ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια καταστροφή του αγροτικού τομέα στο Νομό μας.

Σας υποβάλουμε δικές μας προτάσεις επίλυσης του προβλήματος:
1.      Να γίνει καταγραφή των ήδη υπαρχουσών γεωτρήσεων και ανάθεση όλων αυτών, μαζί με τα αντλιοστάσια, στο κράτος. Με τον τρόπο αυτό θα γίνεται η όλη η διαδικασία με διαχειριστή το κράτος και στους παραγωγούς θα δοθεί το απαιτούμενο νερό για άρδευση των χωραφιών τους.
2.      Στην παραλίμνια περιοχή θα πρέπει να δημιουργηθούν φράγματα και αρδευτικά κανάλια. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει αποφυγή των γεωτρήσεων.
3.      Να εξαιρεθούν του Νόμου όλα τα παραλίμνια χωριά, διότι υπάρχουνε μικρές γεωτρήσεις σε βάθος αλλά και σε φάρδος.
Σε καινούριες γεωτρήσεις πάρτε όποια απόφαση θέλετε, αναλογήσετε όμως το ότι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει δοθεί ούτε μια καινούρια άδεια γεώτρησης

                                                                         ΓΙΑ ΤΗΝ Γ.Ε.Ο.Κ. Α.Ε.
                                                                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 ΜΩΥΣΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου