8 Οκτωβρίου 2014

Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Καστοριάς κα Μαρία Αντωνίου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δένδια με θέμα «Απομάκρυνση Αμιάντου από Στέγες Ιδιωτικών Κτιρίων».

                                   
  Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 ΠΡΟΣ: Τον  Υπουργό   Ανάπτυξης,κ.  Νικόλαο  Δένδια        
  
ΘΕΜΑ: «Απομάκρυνση   Αμιάντου   από   Στέγες  Ιδιωτικών   Κτιρίων».


Κ. Υπουργέ,


Σύμφωνα  με  την Ευρωπαϊκή  Νομοθεσία  1999-77-ΕΚ καθώς   και  με  τις Αποφάσεις  με αριθ. Η.Π. 13588/725  (Αριθμός Φύλλου  383-28-03-2006  Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) από 01-01-2005  ισχύει  Ολική  Απαγόρευση της εμπορίας και χρήσης Αμιάντου σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Περιφερειακή Ενότητα  Καστοριάς είναι ένας Νομός που έχει   πολλά  ιδιωτικά  κτίρια των οποίων η στέγη είναι καλυμμένη με πλάκες Αμιάντου, κάτι που προφανώς συμβαίνει και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες ανά τη χώρα. Τα κτίρια  στην  πλειονότητά τους  ανήκουν σε ιδιώτες οι οποίοι λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών αδυνατούν να προβούν σε αντικατάσταση  των πλακών Αμιάντου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η υγεία όχι μόνο των ιδίων  αλλά και όσων μένουν σε γειτονικά κτίρια.

Δεδομένων  των συνθηκών  κρίνεται  απαραίτητη η δημιουργία Προγράμματος Επιδότησης αναλόγου του «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον»  έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντικατάσταση των πλακών Αμιάντου  από  όλα  τα  ιδιωτικά κτίρια  προς  όφελος  της  προστασίας  της  Δημόσιας  Υγείας  ανά  τη  χώρα.

ΕΡΩΤΑΣΘΕ  κ. ΥΠΟΥΡΓΕ:

-             Τι προτίθεσθε να κάνετε προκειμένου να απομακρυνθούν οι πλάκες Αμιάντου από τα ιδιωτικά κτίρια, ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία;


-             Προτίθεσθε  στα  πλαίσια  του  νέου  ΣΕΣ  να  δημιουργήσετε πρόγραμμα επιδότησης ανάλογο του «Εξοικονομώ  κατ΄ οίκον» για την αντικατάσταση των πλακών  Αμιάντου  από  τα  ιδιωτικά  κτίρια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου