29 Αυγούστου 2014

Απάντηση στην ερώτηση που συνυπέγραψε η Βουλευτής Καστοριάς, κ. Μαρία Αντωνίου προς τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης κ. Βασίλειο Κικίλια με Θέμα: «Δημοσίευμα Τύπου αναφορικά με το σύστημα ασύρματης επικοινωνίας της Ελληνικής Αστυνομίας (TETRA). Συναφή ζητήματα.»

ΘΕΜΑ: Δημοσίευμα Τύπου αναφορικά με το σύστημα ασύρματης επικοινωνίας της Ελληνικής Αστυνομίας (TETRA). Συναφή ζητήματα.

ΣΧΕΤ: «Ερώτηση 1071/14-07-2014»

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Η. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, Ι. ΤΖΑΜΤΖΗΣ, Θ. ΣΟΛΔΑΤΟΣ, Κ. ΤΖΑΒΑΡΑΣ, Π. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, Γ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ, Α. ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ, Χ. ΚΕΛΛΑΣ, Α. ΜΑΝΗ- ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Γ. ΜΠΑΤΣΑΡΑ, Σ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, Κ. ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Χ. ΔΗΜΑΣ, Α. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, Μ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ, Δ. ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ και Π. ΙΑΚΩΒΙΔΟΥ, σας γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Ασφάλειας της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής (σύμβαση 020Α/03 με την εταιρεία SAIC, για την προμήθεια συστημάτων
C4I), αναπτύχθηκε ένα ραδιοδίκτυο TETRA (υποδομής MOTOROLADIMETRA 5.2), προκειμένου να καλυφθούν οι τηλεπικοινωνιακές ανάγκες των Φορέων Ασφάλειας και Υπηρεσιών Άμεσης Επέμβασης στην Αττική (Ελληνική Αστυνομία, Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό Σώμα, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, Γενική Διεύθυνση Τελωνείων, Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας).

Σύμφωνα με ενημέρωσή μας, οι υπηρεσίες παρέχονται στους φορείς μέσω συμβολαίου παροχής υπηρεσιών δεκαετούς διάρκειας (01-08-2014 έως 31-07-2014) έναντι συνολικού τμήματος 82.194.510 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α., ποσό το οποίο καταβάλλεται αποκλειστικά από την Ελληνική Αστυνομία. Στο πλαίσιο της ιδίας σύμβασης, το Ελληνικό Δημόσιο προμηθεύτηκε 21.000 τερματικά (φορητά και οχημάτων), έναντι ποσού 32.000.000,00 ευρώ, για τη 10 ετή κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών όλων των φορέων.

Σημειώνεται δε ότι, μετά το πέρας της δεκαετούς χρήσης του εν λόγω δικτύου – ιδιοκτησίας της εταιρείας SIEMENS – η υφιστάμενη σύμβαση παρέχει δύο επιλογές, ήτοι επέκταση κατά πέντε έτη των υφιστάμενων υπηρεσιών δικτύου TETRA (δικαίωμα προαίρεσης) και μετάβαση κυριότητας της υποδομής TETRA στο Ελληνικό Δημόσιο, αντίστοιχα. Περαιτέρω, οι τιμές και οι ειδικότεροι όροι των ανωτέρω επιλογών, θα προκύψουν κατόπιν διαπραγματεύσεων των δύο μερών, που σύμφωνα με τους όρους της εν λόγω συμβάσεως, θα διεξαχθούν κατά το τελευταίο έτος της συμβάσεως, ήτοι μετά την 01-08-2013.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ενημέρωσή μας από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων χωρίς μέχρι την 22-07-2014 να έχει οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα αυτών. Ανεξάρτητα της έκβασης των διαπραγματεύσεων, προκύπτει άμεση ανάγκη ύπαρξης αξιόπιστου εναλλακτικού τρόπου επικοινωνίας των Υπηρεσιών του Σώματος, ως αποκλειστικού φορέα εμπέδωσης τάξης και ασφάλειας στη Χώρα. Για το σκοπό αυτό, προκειμένου εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη επικοινωνία μεταξύ των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Αττικής, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης – επισκευής – αναβάθμισης του αναλογικού δικτύου στην Αττική ούτως ώστε σε περίπτωση λειτουργίας του να καλύπτονται οι επιχειρησιακές ανάγκες.

Πέραν των ανωτέρω, σας πληροφορούμε ότι η αναφερόμενη στην ερώτηση υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, η οποία διεξάγεται χωρίς δημοσιότητα, όπως επιτάσσουν το άρθρο 241 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και η αρχή της μυστικότητας. Μετά το πέρας αυτής και την ενημέρωση του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης, θα ακολουθηθεί, στο μέτρο που θα παραστεί ανάγκη, η προβλεπόμενη, από τη νομοθεσία, διοικητική διαδικασία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι κύριο μέλημα του Υπουργείου μας και του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας αποτελεί η προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος, η εξυπηρέτηση των αναγκών του υφιστάμενου επιχειρησιακού σχεδιασμού ασφάλειας της χώρας και η καταχώρηση της διαφάνειας στο πλαίσιο συνεπούς εφαρμογής της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου