27 Αυγούστου 2014

Απάντηση του αρμόδιου Υπουργού στην ερώτηση Βουλευτών που συνυπέγραψε η Βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου με θέμα " Σχετικά με προβλήματα συνταξιοδότησης Αγροτών "

Απάντηση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας κου Γιάννη Βρούτση  στην ερώτηση Βουλευτών που συνυπέγραψε η Βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου με θέμα " Σχετικά με προβλήματα συνταξιοδότησης Αγροτών "  



ΘΕΜΑ: « Σχετικά με προβλήματα συνταξιοδότησης Αγροτών»
ΣΧΕΤ: «Ερώτηση Βουλής αρ. πρωτ. 893/8-7-2014»

Σε απάντηση της αρ. πρωτ. 893/8-7-2014 Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους Βουλευτές κ. κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, Λευτέρη Αυγενάκη, Ηλία Βλαχογιάννη, Φεβρωνία Πατριανάκου, Ασημίνα Σκόνδρα, Εμμανουήλ Κόνσολα, Άννα Καραμανλή, Μαρία Αντωνίου, Ανδρέα Μαρίνο, Τιμολέοντα Κοψαχείλη, Φωτεινή Αραμπατζή, Δημήτριο Σαμπαζιώτη, Γεωργία Μπατσαρά, Σάββα Αναστασιάδη, Κων/νο Τσιάρα, Γεώργιο Κοντογιάννη, Ιωάννη Πασχαλίδη, Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, Ευστάθιο Κωνσταντινίδη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Ανδρέα Κουτσούμπα, Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, Αλέξανδρο Κοντό, Παύλο Βογιατζή, Λάζαρο Τσαβδαρίδη, Δημήτριο Χριστογιάννη, Κων/νο Τζαβάρα, Κων/νο Κόλλια, Κων/νο Κουτσογιαννακόπουλο, Δημήτριο Κυριαζίδη και Κων/νο Κοντογεώργο, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1.Στο πλαίσιο δέσμευσης της χώρας μας και με γνώμονα την αναγκαιότητα δημοσιονομικής προσαρμογής, κρίθηκε απαραίτητη η θέσπιση διάταξης, σύμφωνα με την οποία τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αυξήθηκαν κατά 2 έτη από 1-1-2013. 
Η εν λόγω ρύθμιση ( των περιπτώσεων 1 έως 5 της παραγράφου ΙΑ υποπαραγράφου 4 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012) αποσκοπεί στον εξορθολογισμό του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ίση μεταχείριση όλων των ασφαλισμένων των Φορέων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου μας.
Για τους ασφαλισμένους που έχουν γεννηθεί τα έτη 1948 και 1949, δεν υπάρχει πρόβλεψη για συνταξιοδότηση, πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, για του προαναφερόμενους λόγους.

2.Όσον αφορά στο χαρακτηρισμό της αγροτικής εργασίας ως βαριάς και ανθυγιεινής σας γνωρίζουμε ότι με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. Φ. 10221/οικ. 26816/929/30-11-2011 (ΦΕΚ 2778/Β) Υπουργική Απόφαση, καθορίστηκαν οι συγκεκριμένες εργασίες και ειδικότητες που ασφαλίζονται στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ) με την προϋπόθεση ότι η απασχόλησή τους παρέχεται κατά κύριο λόγο στις υπόψη εργασίες και ειδικότητες, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 104 του Κανονισμού Ασφάλισης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Σύμφωνα με την εν λόγω Υ.Α. στον Κλάδο των βαρέων υπάγονται οι εργάτες αλιείας θαλάσσης οι οποίοι υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

3. Τέλος σχετικά με το θέμα της συνταξιοδότησης των αγροτών στο 62ο έτος της ηλικίας τους με 40 χρόνια ασφάλισης, σας γνωρίζουμε ότι, σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ συνταξιοδοτούνται από τον Οργανισμό με 15 έτη ασφάλισης στο 67ο έτος της ηλικίας τους. Πάγιο αίτημα τους είναι να δοθεί και σε αυτούς η δυνατότητα συνταξιοδότησης στο 62ο έτος της ηλικίας τους εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 40 χρόνια ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου και χρόνου διαδοχικής ασφάλισης. Το εν λόγω θέμα μελετάται από το Υπουργείο μας και πρόκειται να υλοποιηθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.



Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

                                                                                                                           ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου