7 Ιουνίου 2013

Ομιλία της Βουλευτού Καστοριάς κ. Μαρίας Αντωνίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για την συζήτηση της Πρότασης Νόμου για την λειτουργία των ΑΕΙ, την Πέμπτη 06/06/2013.


Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας




Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα συμφωνήσω με την εισήγηση του συναδέλφου του κ. Κόνσολα καθότι είναι ακαδημαϊκός και γνώστης των θεμάτων.  Είναι θεμιτό θεωρώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση να αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες. Όμως όπως έχει γίνει αντιληπτό από όλους η εν λόγω πρόταση νόμου χαρακτηρίζεται κυρίως από προχειρότητα, παρωχημένες αντιλήψεις και κομματικές επιδιώξεις. Με όλα ταύτα θα συμφωνήσω εν μέρει με τις διατάξεις που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα, διότι έχουμε καθήκον μέσα σε αυτές τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες να συνδράμουμε τους φοιτητές στην προσπάθειά τους για ακαδημαϊκή και επαγγελματική ανέλιξη με τη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών, τη διεύρυνση των δικαιούχων και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών τόσο σίτισης όσο και στέγασης. Για να έχουμε αυτές τις παροχές όντως πρέπει να περικόψουμε δαπάνες από κάπου αλλού.

Ως μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων έχουμε συζητήσει λόγου χάρη για το «σχέδιο Αθηνά» που είχε ως πρωταρχικό σκοπό το νοικοκύρεμα και την περιστολή δαπανών στην ανώτατη εκπαίδευση. Ως εκ τούτου τις αρχικές δηλώσεις, κύριε Υπουργέ, τονιζόταν ως βασικό κριτήριο ,για την επιλογή παραμονής των ανωτάτων ιδρυμάτων, αν είχαν  ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχει επιπλέον δαπάνη ενοικίασης χώρων.  Έχοντας όλοι μας  ως γνώμονα ότι η μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση πρέπει να λαμβάνει υπόψη  τη δεδομένη οικονομική κατάσταση της χώρας και ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να πιάνουν τόπο, αλλά και τα χρήματα των φορολογούμενων πρέπει να είναι απολύτως σεβαστά, είναι ξεκάθαρο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση στο «σχέδιο Αθηνά» δεν έγινε ακριβώς έτσι. Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι από την έκθεση των προεδρικών διαταγμάτων κατ’ εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου κάτι τέτοιο δεν υλοποιήθηκε.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένη και πέρα από τοπικιστικές λογικές, η Αρχιτεκτονική Σχολή Καστοριάς μετονομάζεται σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και η έδρα της μεταφέρεται από την Καστοριά στην Κοζάνη. Σε μια περιοχή σαν την Καστοριά έχουν δαπανηθεί 2,5 εκατομμύρια και πλέον ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για να υπάρχουν έτοιμες υποδομές που θα φιλοξενούσαν το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Πρόκειται για ένα κτίριο στολίδι για τους μελλοντικούς αρχιτέκτονες ή όπως αλλιώς μετονομάζεται το Τμήμα, όμως ρημάζει, αφού η Αρχιτεκτονική στην Καστοριά δεν λειτούργησε. Θα δούμε και τους λόγους γιατί δεν λειτούργησε τρία χρόνια, κάποιοι φταίνε. Από την άλλη στην Κοζάνη δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις ούτε για τα ήδη λειτουργούντα τμήματα. Αντίθετα νοικιάζονται κτίρια από ιδιώτες. Με το προεδρικό διάταγμα θα αναζητηθούν άλλες εγκαταστάσεις για το μετονομασθέν τμήμα  Μηχανικών Περιβάλλοντος. Κύριε Υπουργέ, τα όσα προβλέπονται στο προεδρικό διάταγμα 72/2013 είναι πέρα από την κοινή λογική και αντίθετα με το γενικό αίσθημα δικαίου που επικρατεί στην κοινωνία. Θα ήθελα πραγματικά μια απάντηση, κύριε Υπουργέ, με ποια λογική και με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η εν λόγω μεταφορά της έδρας.

Επίσης, θα κάνω μνεία και σε ένα άλλο ζήτημα που ναι μεν μπορεί να μην έχει σχέση με τα ΑΕΙ, αλλά είναι πολύ σημαντικό, γιατί είναι τελευταίο. Ο ν. 4057/2012 προβλέπει ότι οι τακτικοί υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, νομικών προσώπων, ΟΤΑ, οι οποίοι κατά τη δημοσίευση του εν λόγω νόμου ήταν αποσπασμένοι σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα, ΟΤΑ ή ανεξάρτητες αρχές, είχαν το δικαίωμα μόνο εντός δύο μηνών να μεταταγούν στην υπηρεσία που ήταν αποσπασμένοι.

Τώρα το Υπουργείο αποστέλλει έγγραφο στις περιφερειακές διευθύνσεις, το οποίο και καταθέτω, με το οποίο καλούνται ως 14/6/2013 όσοι εκλεκτοί είχαν υποβάλει αίτηση μετάταξης, δυνάμει του ανωτέρω νόμου, να υποβάλλουν δικαιολογητικά προκειμένου να προχωρήσει η μετάταξή τους και τούτο γίνεται σε μια περίοδο που η εκπαιδευτική κοινότητα είναι ανάστατη τόσο με την αύξηση των ωρών διδασκαλίας, όσο και με τις υποχρεωτικές μεταθέσεις. Το Υπουργείο καλεί προς μετάταξη σε υπηρεσίες που οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί επέλεξαν να μεταταχθούν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια και δημιουργώντας υπαλλήλους δύο ταχυτήτων. Είναι ένα ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Σας ευχαριστώ και περιμένω τις απαντήσεις σας, κύριε Υπουργέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου