15 Απριλίου 2013

Συνέντευξη Τύπου της Μαρίας Αντωνίου στα Μ.Μ.Ε. την Παρασκευή 12/04/2013 για τα τρέχοντα θέματα της Π.Ε. Καστοριάς


Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένη η συνέντευξη:



Μετά τη συνάντηση που είχα στην Αναπτυξιακή Καστοριάς όσο αναφορά το πρόγραμμα leader, δυστυχώς είχε προγραμματιστεί να είναι σε μικρή περιοχή του Νομού Καστοριάς και απαίτηση της αναπτυξιακής ήταν αν μπορεί να δοθεί παράταση υλοποίησης του προγράμματος γιατί υπάρχουν γύρω στα 3.000.000 αδιάθετα στην τελευταία πρόσκληση που ανοίγει αυτές τις μέρες από την αναπτυξιακή Καστοριάς. Αφορά κυρίως ιδιωτικές επιχειρήσεις μεταποίησης. 
Είχαμε συνάντηση την περασμένη Τρίτη με τον Πρόεδρο της ΑΝΚΑΣ και αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλο ,τον ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που χειρίζεται όλο το πρόγραμμα ‘’Μπαλτατζής ‘’  . Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι  πέρα του ότι ήταν σε πολύ  καλό κλίμα θα γίνει προσπάθεια από πλευράς του κ. Θεοχαρόπουλου για παράταση ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουνε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το ποσό των 3.000.000 ευρώ. Τέθηκε επίσης το ζήτημα αν τα γουνοφόρα που ήταν στο leader αν μπορούν να ξαναενταχθούν. Αυτό το απέρριψαν οι συνεργάτες λόγω του ότι τα γουνοφόρα εντάσσονται στον Αναπτυξιακό  από πολύ μικρό ποσό.



Στη συνέχεια συζητήσαμε το θέμα του φράγματος του Νεστορίου που είναι ένα θέμα το οποίο  τον τελευταίο χρόνο είναι μείζων για την περιοχή μας. Είναι ένα μεγάλο  αναπτυξιακό έργο το οποίο είχε σταματήσει με τα γνωστά προβλήματα. Ήδη η Ιώνιος ξεκίνησε την συνέχιση της κατασκευής του Φράγματος Νεστορίου με δεσμεύσεις προς το Υπουργείο ότι θα πληρώσει και το προσωπικό που είναι απλήρωτο και γίνεται προσπάθεια ώστε να πληρωθούν .




Επίσης συζητήσαμε τη δημοπράτηση της μελέτης του αρδευτικού δικτύου του φράγματος Διποταμίας έτσι ώστε να κουμπώσει το συνολικό έργο. Να ξεκινήσει η μελέτη ήταν ενταγμένη με 4.200. 000 ευρώ τον Σεπτέμβρη του ’09 του Νεστορίου που αρδεύει 70.000 στρέμματα. Αυτό λοιπόν έχει δώσει εντολή Ο Γενικός Γραμματέας , γίνεται αναθεώρηση του προϋπολογισμού θα φτάσουμε στα 4.600.000 και θα ξεκινήσει η δημοπράτηση αυτού του έργου που νομίζω στην Πέμπτη προγραμματική περίοδο πρέπει να ολοκληρώσουμε και το αρδευτικό δίκτυο έτσι ώστε όλη αυτή η προσπάθεια φράγμα Νεστορίου αρδευτικό άρδευση 70.000 στρεμμάτων να ενισχύσουμε την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής μας που έχουμε πολύ καλής ποιότητας προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής.



Επίσης, μέχρι τέλος Μαΐου  θα έχουμε απόφαση όσο αναφορά τη μελέτη του φράγματος Διποταμίας. Προϋπολογισμός υπό έργο ενταγμένο συνολικά ως έργο 9.000.000 ευρώ αλλά ως υπο έργο είχαμε κάποια προβλήματα τα οποία ξεπεράστηκαν και τώρα γίνεται η ανάθεση της μελέτης του αρδευτικού του φράγματος Διποταμίας.



Ένα άλλο από αυτά που τρέχανε για την περιοχή του Νομού Καστοριάς είναι η ένταξη των παράλληλων έργων αναδασμού της περιοχής Γέρμας, ξέρουμε ότι έχει γίνει ένα φράγμα εκεί. Υπάρχει μελέτη αρδευτικού, συζητήθηκε επίσης το αρδευτικό του φράγματος της Γέρμας προς το παρόν δεν υπήρξε δέσμευση από το Γενικό Γραμματέα γιατί είναι αρκετά μεγάλου προϋπολογισμού είναι στα 4.500.000 εκατομμύρια . Ήδη το έχει κατά νού σε επόμενη συνάντηση θα δούμε αν μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ή θα πάει στην πέμπτη προγραμματική περίοδο.
Αλλά εντάσσονται τα έργα παράλληλου αναδασμού με προϋπολογισμό 1.600.000 νομίζω είναι πολύ σημαντικό το ότι προχωράνε αυτά τα έργα που είχαν μείνει στάσιμα για αρκετό καιρό. 



Συζητήσαμε κυρίως για τα σχέδια βελτίωσης που αφορούν πολλούς  κτηνοτρόφους ή παραγωγούς πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας. Τα σχέδια βελτίωσης  που δίνεται η ευκαιρία αφού έχουν εντάξεις στο συγκεκριμένο πρόγραμμα την ιδία συμμετοχή να καταβληθεί μέσα από την τράπεζα ΑΤΕ με δανειοδότηση. Μας είπε ότι ήταν σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης έτσι ώστε να μπορούν να δανειοδοτούνται οι αγρότες μας από το ΕΤΕΑΝ με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο. Είναι κάτι το οποίο προσμένουν και θα χαροποιήσει αρκετά τους αγρότες της περιοχής μας και όχι μόνο όλης της Ελλάδας ώστε να μπορούν να πάρουν την ιδία συμμετοχή.



Είχα συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της ΛΑΡΚΟ τον κ. Κωνσταντίνο Πόπη ο οποίος ανέλαβε πριν ένα μήνα. Είχαμε συνάντηση λοιπόν την Τετάρτη το μεσημέρι με αντιπροσωπεία εδώ των τοπικών μεταφορέων που έχουν αναλάβει το έργο της μεταφοράς μεταλλεύματος από το δικό μας μεταλλείο προς τη Λάριμνα . Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα παρουσία και του τεχνικού συμβούλου Διοίκησης κ .Αποστολόπουλου ο οποίος ήταν γνώστης πολλών  ετών της κατάστασης εδώ όσο αναφορά τους μεταφορείς. Τέθηκε λοιπόν η αγωνία και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μεταφορείς οι οποίοι έχουν αγοράσει δικά τους φορτηγά και έχουν χρεωθεί ώστε να αυξηθεί το έργο τους και φαντάζομαι την επόμενη εβδομάδα σε υπογραφή σύμβασης  όσο αναφορά το κάρβουνο που θα μεταφέρουν στην περιοχή της Μελίτης . Κάτι που ευχαρίστησε πάρα πολύ τους μεταφορείς γιατί θα πάρουν μία έξτρα σύμβαση, μία έξτρα δουλειά που θα βοηθήσει έτσι ώστε τις δύσκολες σημερινές συνθήκες και με τα πετρέλαια κίνησης που είναι πιο μεγάλη η τιμή τους να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο αυτό έργο που παράγουμε εδώ στην Ιεροπηγή.




Συζητήθηκε επίσης και το θέμα μιας συμφωνίας που είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους μεταφορείς  έτσι ώστε να πετύχουμε μέσα από κάποιας  πετρελαϊκής εταιρείας είτε της ΕΚΟ ή καλύτερη τιμή όσο αναφορά τα πετρέλαια κίνησης γιατί θεωρούνται μεγάλος πελάτης πλέον της ΕΚΟ.



Τέθηκαν και άλλα δύο ζητήματα που είχα από το Φυσιολατρικό Σύλλογο Μεσοποταμίας όσο αναφορά το δρόμο εκεί που καταστρέφεται από το πέρασμα των φορτηγών, μας ανακοίνωσε ο κ. Πρόεδρος της Λαρκο ότι η αποκατάσταση του οδοστρώματος θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα, θα σκαφτεί 7 πόντους για να βοηθήσει και την περιοχή αυτή αλλά  να γίνει και η μεταφορά των φορτηγών ώστε να τελειώσουμε το έργο του κάθετου άξονα της Ιεροπηγής που θα βοηθήσει πάρα πολύ στη μεταφορά.



Επίσης τέθηκε ένα αίτημα της  τοπικής κοινότητας Ιεροπηγής που θα βοηθήσει πάρα πολύ στη μεταφορά και θα μας απαντήσει την επόμενη βδομάδα.



Ένα άλλο θέμα μου τηλεφώνησε ο Υπουργός Εσωτερικών ο κος Στυλιανίδης όσο αναφορά την υπογραφή από πλευράς του για την έκδοση προεδρικού διατάγματος για τη μετονομασία του Δήμου Ορεστίδος σε Δήμο Άργους Ορεστικό , ένα  ζήτημα το οποίο είχαμε επισκεφθεί και με το Δήμαρχο του Άργους Ορεστικού  πολλές φορές το Υπουργείο Εσωτερικών έχουμε θετική κατάληξη, υπογράφτηκε κι εκδίδει το προεδρικό διάταγμα  για την μετονομασία .



Το άλλο θέμα τον οποίον επισκέφθηκα τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας από ζητήματα που τέθηκαν κι από το νοσοκομείο κι από τον Διοικητή των εργαζομένων στο νοσοκομείο όσο αναφορά τη μεταφορά της πίστωσης που είχε εγκριθεί τέλος Δεκεμβρίου 20.000 ευρώ για να καλυφθούν δεδουλευμένα νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού. Σήμερα υπέγραψε Ο Γενικός Γραμματέας  την μεταφορά της πίστωσης  20.000 ευρώ ώστε να καλυφθούν υποχρεώσεις του νοσοκομείου σε δεδουλευμένες υπερωρίες που έγιναν την προηγούμενη χρονιά. Έχουμε περάσει και τροπολογία στη Βουλή έτσι ώστε αυτό να είναι πιο εύκολο για  να μη  κολλήσουμε σε κάποιο γενικό λογιστήριο να μπορέσει να κινηθεί για να πληρωθούν. Ειδικά μέσα από τα Μέσα Μαζική Ενημέρωσης θα ήθελα να ευχαριστήσω το προσωπικό που παρά τις δύσκολες συνθήκες υπερβάλλει πολλές φορές για να καλύψει τις ανάγκες.
Τέθηκε επίσης και το θέμα του Γυναικολόγου την προηγούμενη εβδομάδα δέχθηκα τηλεφώνημα από τη Διευθύντρια της Γυναικολογικής Μαιευτικής Κλινική στο ότι έχει μείνει πλέον μόνη της. Έγινε προσπάθεια από το Γενικό Γραμματέα  να καλυφθεί προσωρινά μέχρι να βρουν το επικουρικό προσωπικό διότι  ζητήσαμε δύο θέσεις  ώστε να καλυφθούν οι υπηρεσίες από τα νοσοκομεία των Γρεβενών της Πτολεμαΐδας.



Ένα άλλο θέμα που μου ζήτησε ο σύλλογος Νεφροπαθών και θα ήθελα να ενημερώσω για τις καρέκλες των νεφροπαθών. Ήδη έχει γίνει μια προσπάθεια και από  το νοσοκομείο ώστε να ενταχθεί ένα μεγάλο έργο στο ΕΣΠΑ που αφορά και την προμήθεια αυτών των ειδικών καρεκλών των νεφροπαθών έτσι ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να κάνουν τη θεραπεία τους .Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεφροπαθών έχουμε φτάσει ήδη στους 52 ο αριθμός  των νεφροπαθών . Νομίζω ότι είναι άμεση αυτή η ανάγκη στο  να υλοποιηθεί η αγορά αυτών των ειδικών καρεκλών.
 Θέλω επίσης να ενημερώσω ότι αύριο το Σάββατο θα επισκεφθεί το νομό Καστοριάς στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου που ξεκίνησε το κόμμα εδώ και περίπου  ένα μήνα ο βουλευτής Λάρισας ο συνάδελφος ο Χρήστος ο  Κέλας που θα έχει συνάντηση με διάφορους φορείς της πόλης που θα έχει διάφορα ζητήματα θα έχει και αυτός άποψη για τα προβλήματα του νομού μας και να τα μεταφέρει πιο εύκολα στην κεντρική διοίκηση.
Θα είναι επίσης ο Γιάννης ο Κεφαλογιάννης μαζί με τον κ. Κέλα για να ενισχύσει κι αυτός το πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου και την Κυριακή θα υλοποιηθεί προσυνεδριακή συνδιάσκεψη στην Κοζάνη που θα συζητηθούν όλα τα θέματα της Δυτικής Μακεδονίας.                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου