14 Ιουνίου 2018

Ερώτηση που κατέθεσε η Μαρία Αντωνίου, αναφορικά με την καθυστέρηση καταβολής του υπόλοιπου 30% των αποζημιώσεων που δικαιούνται και παραγωγοί της περιοχής μας.



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: «Καθυστέρηση καταβολής υπόλοιπου 30% αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ»

Κύριε Υπουργέ,



Τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιήθηκε από τον ΕΛΓΑ πληρωμή αποζημιώσεων σε 16.348 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, συμπεριλαμβανομένου του Νομού Καστοριάς, ύψους 29.782.353,10 Ευρώ, που αφορούσαν εκκαθάριση των αποζημιώσεων ζημιών από διάφορα ζημιογόνα αίτιαπου συνέβησαν εντός του 2017 στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Το ποσό όμως που έχει καταβληθεί έως σήμερα αποτελεί το 70% του συνολικού ποσού που τους αναλογεί, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα σημαντικό μέρος της οφειλής, γεγονός που δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στους πληγέντες γεωργοκτηνοτρόφους σε πολλές περιοχές της χώρας συμπεριλαμβανομένης της Καστοριάς.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, ζητείται (οξύμωρα) από τους παραγωγούς να καταβάλουν και να εξοφλήσουν έως τις 29-06-2018την ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ έτους 2017. Εάν δεν το κάνουν, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, κινδυνεύουν να χάσουν την δυνατότητα να καταστούν δικαιούχοι τυχόν αποζημιώσεων που τους αναλογούν.

Επειδή με την ιδιότυπη αυτή στάση πληρωμών που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, αποσκοπώντας σαφώς στην παρουσίαση πλεονασμάτων, έχει ως «θύματα» τους ίδιους τους δικαιούχους των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Και με δεδομένο ότι μετά τις 29 Ιουνίου 2018 δεν θα δοθεί άλλη παράταση για τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές το 2017 να εξοφλήσουν εντός της προθεσμίας αυτής τις ασφαλιστικές εισφορές του έτους 2017, διαφορετικά σε αντίθετη περίπτωση δε θα μπορέσουν να αποζημιωθούν.



Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Πότε ακριβώς θα καταβληθεί το υπόλοιπο 30% των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, έτσι ώστε να μπορέσουν ταυτόχρονα οι πληγέντες γεωργοί και κτηνοτρόφοι να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές;


Η ερωτώσα Βουλευτής


Μαρία Β. Αντωνίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου