21 Μαρτίου 2018

Ερώτηση της Μαρίας Αντωνίου για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας.


Για επιτακτική ανάγκη αύξησης των θέσεων του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κάνει λόγο η Μαρία Αντωνίου σε Ερώτηση που κατέθεσε πριν από λίγο προς την αρμόδια Υπουργό, προκειμένου να αποκατασταθεί η προφανής αυτή αδικία σε βάρος των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία αντί να καταγράφει 
αύξηση στις θέσεις απασχόλησης, καταλαμβάνει σύμφωνα με το σχεδιασμό την πρωτιά στη μείωση των θέσεων κοινωφελούς εργασίας.


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η


Προς: Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Έφη Αχτσιόγλου

Θέμα: «Επιτακτική ανάγκη για αύξηση των θέσεων στους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του 2018»

Κυρία Υπουργέ,

Στο με αρ. πρωτ. 49/20-2-2018 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, το οποίο απευθύνεται στην Κ.Ε.Δ.Ε., περιλαμβάνονται οι προτάσεις κατανομής θέσεων ανά Δήμο για την επικείμενη προκήρυξη του προγράμματος κοινωφελούς απασχόλησης σε 274 Δήμους της χώρας μας. Με το ίδιο έγγραφο ζητείται από την Κ.Ε.Δ.Ε. ο σχολιασμός της κατανομής θέσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η καλύτερη οργάνωση του νέου κύκλου του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στους Δήμους.

Ειδικότερα, στην προκήρυξη του προγράμματος για το έτος 2018 διαπιστώνεται η αύξηση των θέσεων απασχόλησης σε ποσοστό 3,5% έναντι του έτους 2017, καθώς η φετινή προκήρυξη αναφέρεται σε 25.000 θέσεις απασχόλησης, ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα του 2017 αφορούσε 24.250 θέσεις.

Ωστόσο, ενώ πανελλαδικά υπάρχει αύξηση των θέσεων απασχόλησης, στους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, όπου καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά, παρατηρείται μείωση των θέσεων κατά 57 άτομα, ήτοι μείωση σε ποσοστό 13,5%, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης θέσεων εργασίας σε όλη την Ελλάδα!  

Συγκεκριμένα, στο αντίστοιχο πρόγραμμα του 2017 είχαν δοθεί στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας 423 θέσεις απασχόλησης, ενώ στο πρόγραμμα του 2018 σχεδιάζονται μόλις 366 θέσεις. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι Δήμοι Καστοριάς, Γρεβενών, Κοζάνης και Φλώρινας που είχαν λάβει το 2017 93 θέσεις κοινωφελούς εργασίας, κυρίως γενικών καθηκόντων σχολείων, δε λαμβάνουν για το έτος 2018 ούτε μία θέση. 
Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε προκειμένου να αποκαταστήσετε την προφανή αυτή αδικία σε βάρος των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία αντί να καταγράφει αύξηση στις θέσεις απασχόλησης, καταλαμβάνει σύμφωνα με το σχεδιασμό την πρωτιά στη μείωση των θέσεων κοινωφελούς εργασίας;

 2. Προτίθεστε να αυξήσετε τις προτεινόμενες θέσεις κοινωφελούς απασχόλησης στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας για το έτος 2018;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου