13 Οκτωβρίου 2017

Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η Μαρία Αντωνίου με θέμα: "Τεράστιο πρόβλημα δυσλειτουργίας του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΟΓΑ (πλέον ΕΦΚΑ) Δυτικής Μακεδονίας"

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Έφη Αχτσιόγλου

Θέμα: « Τεράστιο πρόβλημα δυσλειτουργίας του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΟΓΑ (πλέον ΕΦΚΑ) Δυτικής Μακεδονίας»

Κυρία Υπουργέ,


Σύμφωνα με την υπ. αρ. 57604/15285/28-12-2016 Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα ‘Οργανωτική δομή, αποστολή, αρμοδιότητες και στελέχωση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ, ΝΠΔΔ), οι ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υπηρεσίες του ΟΓΑ μεταβιβάστηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στον οποίο έχουν ενταχθεί όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης.    
Παρ΄ όλα αυτά στο Περιφερειακό Υποκατάστημα ΟΓΑ Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών από την  1η Ιανουαρίου 2017 έως και σήμερα δεν υφίσταται κανένας υπάλληλος του ΕΦΚΑ, καθώς και οι 4 υπάλληλοι του Υποκαταστήματος έχουν παραμείνει στον ΟΓΑ.
Επειδή σε σχετική ερώτηση που σας κατέθεσε σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου συνάδελφος πριν από 6 μήνες ούτε έχετε απαντήσει έως σήμερα ούτε και έχετε προβεί σε κάποια ενέργεια για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Επειδή από 1-1-2017 έως και σήμερα στο ως άνω Υποκατάστημα δεν υπάρχει υπάλληλος ΕΦΚΑ για να εκκαθαρίσει την παροχή των εξόδων κηδείας των θανόντων συνταξιούχων και ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, με συνέπεια οι δικαιούχοι σε 4 ολόκληρους νομούς της χώρας να στερούνται στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία μία σημαντική παροχή, της τάξης των 800 Ευρώ. 
Επειδή για το λόγο αυτό το Υποκατάστημα Δυτικής Μακεδονίας έχει αποστείλει ήδη από το Φεβρουάριο 2017 εκατοντάδες αιτήσεις για χορήγηση εξόδων κηδείας στην Κεντρική Υπηρεσία ΕΦΚΑ Αγροτών, η οποία ωστόσο δηλώνει αναρμόδια και έχει απευθύνει σχετικό ερώτημα στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ, χωρίς να έχει λάβει έως σήμερα καμία απάντηση.
Επειδή εκατοντάδες αιτήσεις δικαιούχων εξόδων κηδείας όχι απλά δεν έχουν εκκαθαριστεί και εισπραχθεί από τους κληρονόμους για δέκα και πλέον μήνες αλλά ούτε καν είναι καταχωρημένες στο κεντρικό σύστημα του ΕΦΚΑ.
Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται η  κα. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε ούτως ώστε να δώσετε λύση σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα που στερεί από εκατοντάδες δικαιούχους 4 ακριτικών νομών της χώρας το σημαντικό οικονομικό βοήθημα των εξόδων κηδείας;

2. Με ποιο τρόπο θα εξασφαλίστε την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Υποκαταστήματος ΟΓΑ Δυτικής Μακεδονίας που παραμένει για δέκα μήνες υποστελεχωμένο και δυσλειτουργικό, χωρίς να υπάρχει στη δομή του ούτε καν ένας υπάλληλος του ΕΦΚΑ;

Η ερωτώσα Βουλευτής                                                                                                                             
  

    Μαρία  Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου