31 Αυγούστου 2016

“Η Μαρία Αντωνίου συνυπέγραψε ερώτηση για τον Αναπτυξιακό Νόμο”

Για το εάν έχουν εκδοθεί διοικητικές πράξεις, από εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να ενεργοποιηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, 44 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσαν σχετική Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό.
Η Μαρία Αντωνίου συνυπέγραψε από τους πρώτους την Ερώτηση, αφού πρόκειται σαφώς για ένα σημαντικότατο ζήτημα, που έχει
αντίκτυπο και στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας.

Ακολουθεί πλήρης η Ερώτηση μαζί με τα ονόματα των Βουλευτών
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον: Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη
Θέμα: «Ενεργοποίηση αναπτυξιακού νόμου»
Στις 22.6.2016 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4399/2016 «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας - Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις.».

Για να ενεργοποιηθεί ο παραπάνω αναπτυξιακός νόμος απαιτείται η έκδοση περίπου 30 Υπουργικών Αποφάσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι κοινές καθώς και η έκδοση 8 προκηρύξεων για τα επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων. Επίσης στο νόμο προβλέπεται η κατάρτιση οδηγών / εγχειριδίων υποστήριξης των προβλεπόμενων διαδικασιών καθώς και η σύσταση διαφόρων Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων, η Επιτροπή Εξέτασης των Ενστάσεων, η Επιτροπή Διαχείρισης Μητρώων και Ελέγχου Διαδικασιών, η Επιτροπή Αξιολόγησης των Ολοκληρωμένων Επενδυτικών Προγραμμάτων και των Μεμονωμένων Επενδυτικών Σχεδίων.
Επειδή είχαμε επισημάνει κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ότι ο παραπάνω αναπτυξιακός νόμος είναι γραφειοκρατικός και θα δυσχεράνει την απορρόφηση κονδυλίων.
Επειδή στις 6.6.2016 ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη τύπου ισχυρίστηκε, ότι σε ένα τρίμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υπουργικές και λοιπές αποφάσεις που απαιτούνται μετά την ψήφιση του νόμου.
Επειδή στις 27.7.2016 ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη τύπου επανέλαβε, ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα είναι σε πλήρη εφαρμογή τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Επειδή στις 14.6.2016 ο κ. Σταθάκης στην Ολομέλεια της Βουλής δεσμεύτηκε, ότι με το νέο σύστημα θα επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης των επενδύσεων, των οποίων εκκρεμεί η χρηματοδότηση από τους παλαιούς επενδυτικούς νόμους.
Επειδή πρέπει να αποδεσμευτούν άμεσα πόροι για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Έχουν εκδοθεί διοικητικές πράξεις, από εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος και αν ναι, ποιες;
2. Πότε θα εκδοθούν οι 8 προκηρύξεις για τα επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων;
3. Έχουν συσταθεί επιτροπές και αν ναι, ποιες;
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση των επενδύσεων, η χρηματοδότηση των οποίων εκκρεμεί από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους;
5. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τις παραπάνω ενέργειες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου