6 Μαρτίου 2016

Ερώτηση που κατέθεσαν, η Υπεύθυνη του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Αντωνίου και ο Συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης με θέμα: Συνταξιοδότηση Διευθυντών Ερευνητικών Κέντρων.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Tον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Νίκο Φίλη
 (Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης)

Θέμα: Συνταξιοδότηση Διευθυντών Ερευνητικών Κέντρων                                                 
                                    
Με την υπ’ αρ. 2498/20-01-2016 ερώτηση θέσαμε το ζήτημα της νομιμότητας της λήξης της θητείας του Διευθυντή και Προέδρου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος». Συγκεκριμένα με την υπ’ αρ. διαπιστωτική πράξη 1266/ΦΕΚ ΥΟΔΔ 5/11-1-2016  του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη και του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Φωτάκη διαπιστώθηκε η από 1-1-2016 λήξη της θητείας και παύση άσκησης των καθηκόντων του.

Στην ερώτηση αυτή το Υπουργείο Παιδείας απάντησε (26321/Φ1 ΕΞ, 10155εισ., 16-2-2016) ότι: «σε κάθε περίπτωση οι υπηρετούντες σε θέσεις ευθύνης στους εποπτευόμενους ερευνητικούς φορείς αποχωρούν με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 11 και 12 του άρθρου 18 του Ν. 4310/2014, καθώς και της παραγράφου 6 του άρθρου 16 του Συντάγματος». Σημείωσε δε ότι: «η βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι να ισχύσει αυτή η ρύθμιση, χωρίς καμία εξαίρεση».

Η απάντηση αυτή του Υπουργείου Παιδείας εκδόθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά τη δικαστική δικαίωση από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών του Διευθυντή και Προέδρου του «Δημόκριτου», ο οποίος είχε προσφύγει κατά της ως άνω διαπιστωτικής πράξης και πέτυχε προσωρινή διαταγή της Προέδρου του Η΄ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία διατάχθηκε η αναστολή εκτέλεσης της διαπιστωτικής πράξης της λήξης της θητείας του μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης νέου Διευθυντή του Κέντρου (ΑΝ10/11-1-2016).

Επειδή καταγγέλλεται ότι υπάρχουν ακόμα πολλές περιπτώσεις Διευθυντών Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων οι οποίοι, παρότι έχουν συνταξιοδοτηθεί ή έχει λήξει η θητεία τους και έχει μάλιστα παρέλθει και το εξάμηνο παράτασης που προβλέπει ο Ν. 4310/2014, εξακολουθούν επί μακρόν να ασκούν τα καθήκοντά τους.                                                                                    

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1)    Εξακολουθούν ή εξακολουθούσαν κατά την κατάθεση της αρχικής ερώτησης να ασκούν καθήκοντα Διευθυντών Ερευνητικών Κέντρων  και Ινστιτούτων πρόσωπα που έχουν συνταξιοδοτηθεί ή των οποίων έχει λήξει η θητεία τους και έχει παρέλθει και το εξάμηνο της παράτασης που προβλέπει ο Ν. 4310/2014; Αν ναι, σε ποια Ερευνητικά κέντρα και Ινστιτούτα;

2)    Νομίμως ασκούν καθήκοντα Διευθυντών Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων τα πρόσωπα αυτά;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου