29 Ιανουαρίου 2016

“Περιπτώσεις στρεβλώσεων και αδικιών για το ζήτημα των μεταγραφών φοιτητών επισημαίνουν με Ερώτησή τους η Μαρία Αντωνίου και άλλοι 20 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας”

Το καίριο και επίκαιρο ζήτημα των μεταγραφών των φοιτητών ανακινούν με Ερώτησή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό 21 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εκ των οποίων και η Μαρία Αντωνίου, που συνυπέγραψε την Ερώτηση.

Οι Βουλευτές αναφέρουν ότι “η αναπληρώτρια υπουργός
Παιδείας, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία φοιτητών, ανακοίνωσε δημόσια την πρόθεσή της να λάβουν μετεγγραφή όσοι φοιτητές συγκέντρωσαν πέντε ή περισσότερα μόρια, ενώ επισπεύδει την έκδοση Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής Ενστάσεων”.


Διαπιστώνουν όμως ότι “με ευθύνη του Υπουργείου, η διαδικασία των μετεγγραφών παρουσίασε μεγάλη καθυστέρηση. Ανακοινώθηκαν, ενώ έχει ήδη παρέλθει το πρώτο εξάμηνο. Στην περίπτωση των φοιτητών οι οποίοι έχουν ήδη μετεγγραφεί στη δεύτερη πόλη σε σειρά προτίμησής τους, είναι άγνωστο αν οι φοιτητές αυτοί θα μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή Ενστάσεων”.

Παράλληλα επισημαίνουν πως “μεγάλος αριθμός οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, σπουδάζει τέκνα σε διαφορετικές πόλεις, μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, με αυξημένα τα ποσοστά ανεργίας, οι οποίες αναγκάζονται να συντηρούν τρία ή περισσότερα σπίτια”, ενώ ταυτόχρονα καταγράφουν στην Ερώτηση και πολλές ακόμη περιπτώσεις στρεβλώσεων και αδικιών για τις οποίες δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως μέριμνα από το αρμόδιο Υπουργείο.


Ακολουθεί  η Ερώτηση.

Ερώτηση

Προς: Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Θέμα: Επανεξέταση μετεγγραφών φοιτητών

Κύριε Υπουργέ,

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία φοιτητών, ανακοίνωσε δημόσια την πρόθεσή της να λάβουν μετεγγραφή όσοι φοιτητέςσυγκέντρωσαν πέντε ή περισσότερα μόρια. Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις της,το Υπουργείο επισπεύδει την έκδοση ΥΑ, η οποία θα προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής Ενστάσεων. Ο φοιτητές θα δύνανται να απευθύνονται σε αυτή για την επανεξέταση της αίτησής τους.

Με ευθύνη του Υπουργείου, η διαδικασία των μετεγγραφών παρουσίασε μεγάλη καθυστέρηση. Ανακοινώθηκαν ενώ έχει ήδη παρέλθει το πρώτο εξάμηνο.Στην περίπτωση των φοιτητών οι οποίοι έχουν ήδη μετεγγραφεί στη δεύτερη πόλη σε σειρά προτίμησής τους, είναι άγνωστο αν οι φοιτητές αυτοί θα μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή Ενστάσεων.

Επιπλέον, μεγάλος αριθμός οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, σπουδάζει τέκνα σε διαφορετικές πόλεις. Μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, με αυξημένα τα ποσοστά ανεργίας και αναγκάζονται να συντηρούν τρία ή περισσότερα σπίτια. Στην περίπτωση μάλιστα δύο τέκνων που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις, που είναι και η συνηθέστερη, προβλέπεται ένα μόνο μόριο. Υπάρχουν ακόμη πολλές περιπτώσεις φοιτητών οι οποίοι εργάζονται, κατά κανόνα με πολύ χαμηλές απολαβές, και  δηλώνουν το δικό τους ΑΦΜ. Οι φοιτητές αυτοί δεν δικαιούνται μετεγγραφή διότι συνυπολογίζεται και το εισόδημα των γονέων.

Αποδεικνύεται, ότι το εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό)ως το κριτήριο με αυξημένη βαρύτητα για μετεγγραφή δεν είναι δίκαιο ούτε ξεκάθαρο. Δεν δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε κοινωνικά κριτήρια όπως ορφανά τέκνα και μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι ενώ δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν και οι  οικονομικές υποχρεώσεις των γονέων - φοιτητών.

Προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών που έχουν λάβει μετεγγραφή.Το χειμερινό εξάμηνο έχει χαθεί και δεν έχετε λάβει καμία μέριμνα. Το Υπουργείο, θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στα Ιδρύματα και ιδιαίτερα στα Περιφερειακά να αυξήσουν τα ποσοστά των μετεγγραφών ανάλογα με τις δυνατότητες τους. Επιπλέον, οι μετεγγραφές μεταξύ Περιφερειακών Τμημάτων θα μπορούσαν να έχουν αυξημένα ποσοστά.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάστε κύριε Υπουργέ

1.      Πότε θα ανακοινωθεί η σύσταση της Επιτροπής και ποιό το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας; 
2.      Τι προτίθεστε να πράξετε για τις οικογένειες που συντηρούν τρία σπίτια;
3.      Θα επανεξετάσετε τους συντελεστές βαρύτητας και άλλων κριτηρίων όπως τριτεκνία, πολυτεκνία, ορφανά τέκνα και λοιπά κοινωνικά κριτήρια; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου