11 Δεκεμβρίου 2015

“Μεγάλα λάθη, παραλείψεις και άδικοι αποκλεισμοί κατά των Αγροτών” Επισημαίνουν με δύο Ερωτήσεις προς τον αρμόδιο Υπουργό η Μαρία Αντωνίου και άλλοι Βουλευτές.

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η κατάσταση που έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι άκρως ανησυχητική και επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την κατάργηση φοροελαφρύνσεων και την
προώθηση βαρύτατων φορολογικών μέτρων, από την σημερινή Κυβέρνηση.


Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, “την ίδια ώρα η αγροτική μας παραγωγή βρίσκεται ενώπιον νέας απειλής, εξαιτίας της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, στις 29 Νοεμβρίου 2015, καθώς καθίσταται προνομιακή η εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την γείτονα στην ευρωπαϊκή αγορά, προφανώς ως αντίβαρο στις απαγορεύσεις εισαγωγών τουρκικών προϊόντων που επέβαλε η Ρωσία. Τούτο, ωστόσο, θα σημάνει κατάρρευση των τιμών σε εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, θέτοντας σε κίνδυνο την εγχώρια παραγωγή”.

Το γεγονός αυτό επισημαίνεται σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον αρμόδιο Υπουργό συνυπογράφοντας, η Μαρία Αντωνίου και άλλοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Η δεύτερη Ερώτηση αφορά την πολυαναμενόμενη πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης που αν και πραγματοποιήθηκε την 7η Δεκεμβρίου 2015, “έχει προκαλέσει, εξ αιτίας της πρωτοφανούς καθυστέρησης που σημειώθηκε, σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις αγροτών, αφού στέρησε τη δυνατότητα από τους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης, να κάνουν χρήση του νέου ευεργετικού κοινοτικού κανονισμού 1748/2015 και να πληρωθούν μέχρι 30 Νοεμβρίου 2015 το 70% της προκαταβολής, αντί του 50% όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτός πληρωμών, να έχουν μείνει, 1 στους 4 παραγωγούς”.

Επισυνάπτονται και οι δύο Ερωτήσεις


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΘΕΜΑ: Πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους που έμειναν αδίκως εκτός πληρωμών

Την 7η Δεκεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη πληρωμή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης. Εξ αιτίας της πρωτοφανούς καθυστέρησης που σημειώθηκε, οι χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι μας, περίμεναν την συγκεκριμένη πληρωμή και για τον πρόσθετο λόγο ότι οι προσδοκίες, που είχαν καλλιεργηθεί από το Υπουργείο, ήταν υψηλές. Σε παλαιότερες δηλώσεις σας, συνιστούσατε στους παραγωγούς υπομονή, δεσμευόμενος ότι οι πληρωμές που θα γίνουν, θα αφορούν το 90% των δικαιωμάτων, ενώ όπως αποδείχτηκε, αφορούσαν το 90% της βασικής ενίσχυσης του 55%!!!
Επιπροσθέτως, η αβελτηρία της δικής σας Κυβέρνησης, στέρησε τη δυνατότητα από τους δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης, να κάνουν χρήση του νέου ευεργετικού κοινοτικού κανονισμού 1748/2015 και να πληρωθούν μέχρι 30 Νοεμβρίου 2015 το 70% της προκαταβολής, αντί του 50% όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.
Δυστυχώς οι πληρωμές, που έγιναν παρά τις απόπειρες που κάνατε να θολώσετε τα νερά, έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι κάνουν λόγο, για μεγάλα λάθη, παραλείψεις και άδικους αποκλεισμούς. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτός πληρωμών, έχουν μείνει, 1 στους 4 παραγωγούς.
Αναλυτικότερα
1.   Οι νεοεισερχόμενοι αγρότες – κτηνοτρόφοι δικαιούχοι του Εθνικού Αποθέματος, δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή.
2.   Οι περισσότερες από τις μεταβιβάσεις, δεν έχουν ακόμα ελεγχθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ οι αιτήσεις έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη Ιουνίου, με αποτέλεσμα να μην έχουν πληρωθεί την προκαταβολή, οι συγκεκριμένοι παραγωγοί, που μεταβίβασαν.
3.   Υπάρχουν στρέμματα σε περιοχές τηλεπισκόπησης, τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί ως στρέμματα στα δικαιώματα, που εκδόθηκαν για τους παραγωγούς, παρόλο που στον χάρτη δεν παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα.
4.   Οι αγελαδοτρόφοι και αιγοπροβατοτρόφοι της εντατικής κτηνοτροφίας με ειδικά δικαιώματα, δεν πληρώθηκαν. Όπως εκτός πληρωμών έμειναν και οι παραγωγοί των συνδεδεμένων ενισχύσεων (ψυχανθή, όσπρια και άλλα).
5.   Ομοίως εκτός πληρωμής προκαταβολής έμειναν και οι δικαιούχοι του πρασινίσματος.

Αυτά είναι κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα αδικιών, που έχουν αφήσει εκτός πληρωμών χιλιάδες δικαιούχους της ενιαίας ενίσχυσης, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πλέον, ούτε το «αν», και κυρίως ούτε το «πότε», θα πληρωθούν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.   Πότε θα πληρωθούν οι δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης, που έμειναν αδίκως, εκτός πληρωμών, την προκαταβολή που δικαιούνται;
2.   Πότε θα εξοφληθεί το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης που παραδοσιακά και απαρέγκλιτα εξοφλείτο μέσα στον Δεκέμβριο κάθε έτους.
  
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Πλήγμα για εγχώρια παραγωγή οι προνομιακές εισαγωγές τουρκικών φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ

Η κατάσταση που έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος, λόγω της οικονομικής κρίσης, είναι άκρως ανησυχητική και επιδεινώνεται από την κατάργηση φοροελαφρύνσεων και την προώθηση βαρύτατων φορολογικών μέτρων. Την ίδια ώρα, όμως, η αγροτική μας παραγωγή βρίσκεται ενώπιον νέας απειλής εξαιτίας της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, στις 29 Νοεμβρίου 2015, καθώς, σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του «Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών» (INCOFRUIT–HELLAS) κ. Γεώργιο Πολυχρονάκη, καθίσταται προνομιακή η εισαγωγή φρούτων και λαχανικών από την γείτονα στην ευρωπαϊκή αγορά, προφανώς ως αντίβαρο στις απαγορεύσεις εισαγωγών τουρκικών προϊόντων που επέβαλε η Ρωσία. Τούτο, ωστόσο, θα σημάνει κατάρρευση των τιμών σε εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, θέτοντας σε κίνδυνο την εγχώρια παραγωγή.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση (03/12/15) εκφράζεται η ανησυχία ότι «η ΕΕ παραχώρησε ευνοϊκή μεταχείριση στην αγορά φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας».
Ως γνωστόν, η Ρωσία μετά την κατάρριψη πολεμικού αεροσκάφους της από την Τουρκία εξέδωσε κατάλογο τουρκικών αγροτικών προϊόντων στα οποία από 1ης Ιανουαρίου 2016 απαγορεύει την εισαγωγή τους στη ρωσική επικράτεια. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται: ντομάτες, κρεμμύδια, κουνουπίδια, μπρόκολα, αγγούρια, σταφύλια, μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, φράουλες, πορτοκάλια και μανταρίνια. 
Ο σύμβουλος της INCOFRUIT-HELLAS, επισημαίνει, επίσης, ότι στα τουρκικά κηπευτικά παρατηρείται μεγάλο ποσοστό υπέρβασης των Ανώτατων Ορίων Καταλοίπων σε φυτοφάρμακα αλλά και παρουσία απαγορευμένων ουσιών: «η Τουρκία παρήγαγε το 55% των κηπευτικών ειδοποιήσεων για την υγεία βάσει του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF)». Ως εκ τούτου προκύπτουν σαφώς και προβλήματα δημόσιας υγείας των Ευρωπαίων καταναλωτών.
Παράλληλα, είναι ζωτικής σημασίας για τον αγροτικό κόσμο η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν προκύψει από το ρωσικό εμπάργκο, το οποίο έχει προκαλέσει ζημίες εκατομμυρίων ευρώ στην αγροτική μας παραγωγή. Ωστόσο, η απαγόρευση στις εισαγωγές τουρκικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, η οποία συνεπάγεται αύξηση των αναγκών της Ρωσίας σε φρούτα και λαχανικά, ίσως, συνιστά ευκαιρία για την Ελλάδα προς όφελος των δοκιμαζόμενων -από την κρίση και τις κυβερνητικές πολιτικές- αγροτών αλλά και εν γένει της ελληνικής οικονομίας. 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1.    Ισχύει πράγματι η πληροφορία ότι τα τουρκικά φρούτα και λαχανικά, θα έχουν προνομιακή μεταχείριση στην ευρωπαϊκή αγορά, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας της 29ης Νοεμβρίου; Αν ναι, τι έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει μια εξέλιξη που θα πλήξει τα ελληνικά συμφέροντα;
2.    Τι θα πράξετε για την αποζημίωση των ελλήνων παραγωγών που θα υποστούν απώλεια εισοδήματος;
3.    Θα θέσετε σε υψηλό επίπεδο τα ζητήματα υπέρβασης της χρήσης φυτοφαρμάκων, καθώς και απαγορευμένων ουσιών, στα εισαγόμενα οπωροκηπευτικά από την Τουρκία στην ΕΕ;
4.    Ποια βήματα έχει κάνει η κυβέρνηση ώστε να αρθούν τα εμπόδια του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων; Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ομαλοποίηση των εξαγωγών μας στη Ρωσία;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου