2 Ιουνίου 2015

Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου με θέμα: «Μη Καταβολή του Επιδόματος Θέρμανσης στους Δικαιούχους».

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η


   Προς: Τον  κ. Γιάνη  Βαρουφάκη, Υπουργό  Οικονομικών
                                                                    
      ΘΕΜΑ: «Μη    Καταβολή   του   Επιδόματος   Θέρμανσης  στους   Δικαιούχους»
 
         
 κ. Υπουργέ,
Το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί, σήμερα, το κύριο καύσιμο για τη θέρμανση των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά και ένα μεγάλο μέρος των εξόδων κατά  τους  χειμερινούς μήνες.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, από το έτος 2013, θέσπισε τη διαδικασία  επιστροφής  ενός  μεγάλου μέρους του ποσού που καταβάλει για τη θέρμανσή του το κάθε νοικοκυριό, μέσω της καταβολής του επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης. Η διαδικασία αυτή αποτέλεσε ένα από τα κυριότερα μέτρα ανακούφισης των Ελλήνων και παράλληλα σε συνδυασμό με την πάταξη του λαθρεμπορίου  καυσίμων  και την  αύξηση της κατανάλωσης, ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο 2014-2015, βοηθούσης και της συγκυρίας της μείωσης της τιμής του πετρελαίου, αύξησε τα αντίστοιχα έσοδα προς όφελος της χώρας και κατ΄ επέκταση και των πολιτών.

Η διαδικασία αυτή έτυχε ιδιαίτερης ανταπόκρισης, όπως είναι φυσικό στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε περιοχές με μεγάλη διάρκεια χειμώνα.

Με την οικονομική ασφυξία του τελευταίου τετραμήνου οι Έλληνες καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης έχουν να λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης από τον Ιανουάριο του 2015, οπότε και καταβλήθηκαν τελευταία φορά τα αντίστοιχα ποσά στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σε απάντησή σας, σε αντίστοιχη ερώτηση του συναδέλφου Βουλευτή της Ν.Δ, κ. Αναστασιάδη Σάββα, στις 08 Απριλίου 2015, κάνετε αναφορά στον τρόπο καταβολής του επιδόματος, στο ποσό που διατέθηκε από την αρχή του έτους, ύψους 78,9 εκ. ευρώ, και επικαλείστε τη ροή της επεξεργασίας και εκκαθάρισης των στοιχείων των δικαιούχων, χωρίς να διευκρινίζετε σε ποιο διάστημα αποδόθηκε το ποσό αυτό, γιατί αν αποδόθηκε τον μήνα Ιανουάριο (μιας και δεχόμαστε καθημερινά παράπονα πολιτών ότι δεν έχουν λάβει το επίδομα από τις αρχές Φεβρουαρίου και μετά)  αυτό σημαίνει ότι η απόδοση του παραπάνω ποσού αφορά ενέργειες της προηγούμενης κυβέρνησης και ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Επίσης δεν κάνετε καμία αναφορά σε πρόθεση - δυνατότητα καταβολής, όπως και πρόβλεψη απόδοσης του εναπομείναντος ποσού προς τους τελικούς δικαιούχους.  

Επειδή το μέτρο της επιστροφής του επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης αποτελεί μία από τις κύριες μορφές οικονομικής ενίσχυσης των φτωχών ελληνικών νοικοκυριών.

Επειδή η οικονομική ασφυξία που μαστίζει την αγορά κάνει υπολογίσιμο και το τελευταίο ευρώ.

Επειδή η προεκλογική σας δέσμευση για κατάργηση της εξίσωσης του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, προς όφελος των καταναλωτών, δε διαφαίνεται να υλοποιείται όπως και πλήθος άλλων προεκλογικών υποσχέσεων.

Επειδή πρέπει να στηριχθούν οι φτωχοί συμπολίτες μας (αγρότες, κτηνοτρόφοι, συνταξιούχοι, εργάτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, άνεργοι κ.α.).

Επειδή η πώληση πετρελαίου θέρμανσης έχει σταματήσει από τις 30/04/2015  και δεν μπορεί ένα μήνα μετά να γίνεται η επίκληση της διαδικασίας εκκαθάρισης ως λόγος καθυστέρησης.

         Ερωτάσθε  κ. Υπουργέ:

1.   Ποιο είναι το ύψος του ποσού που προκύπτει ως εναπομένον υπόλοιπο επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης;

2.   Πότε προβλέπετε ότι θα αποδοθεί το αντίστοιχο ποσό στους δικαιούχους καταναλωτές;
                                                
Η ερωτώσα Βουλευτής,

Μαρία  Β.  Αντωνίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου