28 Μαΐου 2015

Επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου με θέμα «Προβλήματα λειτουργίας του Γ.Ν. Καστοριάς λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης του από το Υπουργείο Υγείας».

Αθήνα,  28 Μαΐου  2015
Ε Π Ι Κ Α Ι Ρ Η   Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 ΠΡΟΣ: Τον  Υπουργό Υγείας,   κ. Κουρουμπλή Παναγιώτη

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα λειτουργίας του Γ.Ν. Καστοριάς λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης του από το Υπουργείο Υγείας»

κ. Υπουργέ,



Σύμφωνα με δημοσιεύματα και αναφορές στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο το ταμειακό υπόλοιπο του Γ.Ν. Καστοριάς, ανέρχεται σε 538,76 ευρώ. Επίσης αναφορά γίνεται σε πρόβλημα στον ανεφοδιασμό του Νοσοκομείου σε απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία του είδη, όπως καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης – βενζίνη) και τρόφιμα, δεδομένου ότι το νοσοκομείο οφείλει για τα μεν καύσιμα τιμολόγιο από τον Δεκέμβριο του 2014, ύψους 85.000 ευρώ και για τα δε τρόφιμα από τον Σεπτέμβριο του 2014, σε μικρές τοπικές επιχειρήσεις της Καστοριάς, οι οποίες αδυνατούν να συνεχίσουν την συνεργασία τους με το νοσοκομείο.

Η παραπάνω αναφορά, της μη ύπαρξης ταμειακών διαθέσιμων, γεννά και περεταίρω  ερωτηματικά για την κάλυψη πάγιων αναγκών, όπως η πληρωμή επικουρικού και λοιπού προσωπικού και η απόδοση φόρων και κρατήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία, ανάγκες που ως γνωστών καλύπτονται από ίδια έσοδα των νοσοκομείων.

Επειδή η διασφάλιση παροχής υπηρεσιών της υγείας είναι μια από τις σημαντικότερες υποχρεώσεις της Πολιτείας έναντι των Πολιτών και  προστατεύεται συνταγματικά.

Επειδή η τυχόν επιβεβαίωση του εν λόγω δημοσιεύματος θα καταστήσει προβληματική την υποχρέωση της Πολιτείας προς τους Πολίτες και θα αποβεί επικίνδυνη για την δημόσια υγεία.

Επειδή και μόνο η αναφορά σε ταμειακό υπόλοιπο της τάξης των 528,76 ευρώ, υποδηλώνει ότι το Γ.Ν. Καστοριάς στερείται επιχορήγησης για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα.

Επειδή η μη ύπαρξη διοικητή, κατόπιν παραίτησης του και η ταυτόχρονη παραίτηση  των μελών του Διοικητικού συμβουλίου μετά από δική σας εντολή, το καθιστά στην ουσία ανενεργό με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας.

Επειδή από το προηγούμενο καλοκαίρι του 2014, υπογράφτηκε και εκτελείται το έργο « Αναμόρφωσης της Μαιευτικής Κλινικής και Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν. Καστοριάς» από το ΕΣΠΑ το οποίο λήγει στις 31/12/2015.   

        Ερωτάσθε   κ. Υπουργέ:

1.      Αληθεύει το εν λόγω δημοσίευμα ότι το ταμειακό υπόλοιπο του Γ.Ν. Καστοριάς, ανέρχεται σε 538,76 ευρώ, πότε ήταν η τελευταία επιχορήγηση του Γ.Ν. Καστοριάς από το Υπουργείο σας και ποιου ύψους και σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να αντιμετωπιστεί το εν λόγω οικονομικό αδιέξοδο;
2.      Σε ποια φάση βρίσκεται το έργο « Αναμόρφωση Μαιευτικής Κλινικής και Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν. Καστοριάς» σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα ως έργο  ΕΣΠΑ και υπάρχει κίνδυνος απένταξης του;
           
            Η ερωτώσα Βουλευτής,
                                                                                             

                                                                                           Μαρία  Β.  Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου