11 Μαρτίου 2015

Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου με θέμα: «Μη καταβολή πρόωρων συντάξεων στους Αγρότες».

Ε  Ρ  Ω  Τ  Η  Σ  Η
                                                               
Προς: 1. Τον Υπουργό Παραγωγικής
Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος  &
Ενέργειας, κ. Λαφαζάνη Παναγιώτη
2. Υπουργό  Οικονομικών,
κ.  Βαρουφάκη  Ιωάννη


ΘΕΜΑ: «Μη  καταβολή   πρόωρων   συντάξεων   στους   Αγρότες»
 
   κ.κ.   Υπουργοί,
 Από τους πρώτους μήνες του 2015 έχει παρατηρηθεί μεγάλο πρόβλημα στις πληρωμές των πρόωρων συντάξεων των αγροτών. Ως  γνωστόν ο θεσμός της πρόωρης συνταξιοδότησης  των αγροτών που ξεκίνησε από το 1983  έχει δύο βασικούς στόχους: την ηλικιακή ανανέωση των ανθρώπων που ασχολούνται με τον γεωργικό τομέα, μέσω της μεταβίβασης των εκμεταλλεύσεων σε νεότερους γεωργούς, καθώς επίσης και τη διασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος σε αποχωρούντες από το γεωργικό επάγγελμα.

     Σας υπενθυμίζω πως, κατά τα προηγούμενα έτη, κάθε Ιανουάριο, ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών, προχωρούσε στην έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, με την οποία δεσμευόταν από τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού, το αντίστοιχο ποσό για την καταβολή των συντάξεων, ακολουθούσε η εκταμίευση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η διαβίβαση των πιστώσεων στην Τράπεζα Πειραιώς  με ένταλμα πληρωμής που εκδιδόταν από την αρμόδια υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ.
   Ακόμα,  σας τονίζω  ότι  μέχρι τώρα  η πληρωμή των εν λόγω συντάξεων για κάθε τρέχοντα μήνα πραγματοποιούνταν το αργότερο έως τις  20  του επομένου. Στις  18-12-2014 με την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων από το Εθνικό πλαίσιο, ελέγχων, στάλθηκαν προς πληρωμή στην αρμόδια τράπεζα Πειραιώς, συνολικά 35.230 δικαιούχοι Πρόωρης Συνταξιοδότησης Αγροτών με το συνολικό ποσό των 6.494.208,17 Ευρώ, που αφορούν  τις  υποχρεώσεις  του  μηνός Νοεμβρίου 2014.
Για το τρέχον έτος,  διανύοντας τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, δεν έχει, ακόμα, καταβληθεί στους συνταξιούχους αγρότες ούτε καν η σύνταξη του Δεκεμβρίου 2014. Αντίθετα, έχει δημιουργηθεί, και γιγαντώνεται καθημερινά, το αίσθημα της ανασφάλειας των αγροτών, καθώς δεν έχει γίνει καθορισμός των αρμοδιοτήτων των υπουργών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ  από τα αρμόδια Υπουργεία για την δέσμευση των αναγκαίων πιστώσεων από τον προϋπολογισμό και την εκταμίευσή  τους  προς  τον  ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου  εν  συνεχεία να  χορηγηθεί  στους  δικαιούχους συνταξιούχους αγρότες.
Ερωτώνται  οι  κ.κ. Υπουργοί:
Στη  γενικευμένη οικονομική κρίση που επικρατεί στη χώρα μας και εν μέσω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων των Ελλήνων Αγροτών, τι προτίθεσθε να κάνετε προκειμένου να πραγματοποιηθεί άμεσα η καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους Αγρότες;
                                                      Η  ερωτώσα  Βουλευτής,

                                                                            Μαρία  Β.  Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου