3 Φεβρουαρίου 2015

Επιστολή της Μαρίας Αντωνίου προς τους αρμόδιους Υπουργούς για τις καταστροφές στην Π.Ε. Καστοριάς από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

                                                                
 ΠΡΟΣ: 1. Τον   κ.   Βούτση  Νικόλαο,
 Υπουργό  Εσωτερικών  & Διοικητικής  Ανασυγκρότησης
 2. Τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη,Υπουργό Παραγωγικής
 Ανασυγκρότησης,Περιβάλλοντος Ενέργειας
 Κοιν.: Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. Καρυπίδη Θεόδωρο



 
ΘΕΜΑ: «Προβλήματα   στην   Π.Ε.   Καστοριάς   λόγω    έντονων    καιρικών  φαινομένων»

            
              κ.  Υπουργέ,


Μετά  από  συναντήσεις  που  πραγματοποίησα  με  τους  Δημάρχους  της  Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, σας ενημερώνω ότι στο σύνολο της ΠΕ Καστοριάς, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα και συνεχίζουν να επικρατούν, σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες.

 Συγκεκριμένα σας ενημερώνω αναλυτικά ανά δήμο για τις προκληθείσες ζημίες:



ΔΗΜΟΣ  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η  υδρολογική λεκάνη Καστοριάς αποτελεί υπολεκάνη της λεκάνης απορροής του ποταμού Αλιάκμονα. Η λεκάνη χαρακτηρίζεται από μεγάλο υψόμετρο και έντονο ανάγλυφο και αποτελείται από έντεκα υπολεκάνες από τις οποίες προέρχονται και τα εννιά υδατορέματα..
    Οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις, καθώς και το απότομο λιώσιμο του χιονιού διατάραξαν την φυσική απορροή και είχαν ως αποτέλεσμα να υπερχειλίσουν τα κανάλια αφού ήταν αδύνατο να διαχειριστούν την αυξημένη ποσότητα του νερού και να πλημμυρίσουν δεκάδες στρέμματα γεωργικών καλλιεργειών σε όλο τον Δήμο Καστοριάς.
            Επίσης από την εκδήλωση των φαινομένων πλημμύρισαν  οικίες  σε παραλίμνιες περιοχές και σημειώθηκαν  κατολισθήσεις στην είσοδο της πόλης της Καστοριάς.
Ζημιές έχουν υποστεί και τα δίκτυα με αποτέλεσμα τη διακοπή της  υδροδότησης, της πόλης της Καστοριάς, όπου είναι πλέον άμεση η  ανάγκη της δημιουργίας νέου δικτύου ύδρευσης.
            Τέλος έχει παρατηρηθεί  καθίζηση  σε αρκετά σημεία των οδών, με αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας.


ΔΗΜΟΣ  ΑΡΓΟΥΣ  ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ
·         Έχουν  προκληθεί  ζημιές σε 4 αντλιοστάσια που είχαν ανακατασκευασθεί πλήρως τον Σεπτέμβριο του 2014 (πίνακες, αντλίες, αυτοματισμοί).
·         Προκλήθηκε μεγάλη κατολίσθηση στον  δρόμο  προς  Πετροπουλάκι  και  στον δρόμο  μεταξύ  Άνω  Περιβολίου  και  Καστανοφύτου.
·         Υποχώρησε το δεξί τμήμα της γέφυρας Καστανοφύτου, η οποία είναι άκρως επικίνδυνη για την κυκλοφορία.
·         Ζημιές έχουν καταγραφεί και  στον κάμπο του Άργους Ορεστικού : Υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή σε υπόλοιπα καλλιεργειών (αλώνιστα καλαμπόκια) και  παρασύρθηκε εξοπλισμός (καλάμια, λάστιχα άρδευσης, αντλίες, φίλτρα αρδευτικού κλπ).
·         Έγιναν καταστροφές σε αγροικίες, αγροτικές αποθήκες, θερμοκήπια, εκατέρωθεν της κοίτης Αλιάκμονα. Επίσης, παρασύρθηκαν και αρκετά κοτέτσια.
·         Έχουν καταταγραφεί πλημμύρες στην εκτός σχεδίου περιοχή του  Άργους Ορεστικού, σε υπόγεια κατοικιών και αυλές.
·         Τέλος, πλημμύρισε και γέμισε λάσπη όλο το αγροτικό δίκτυο πλησίον της παραποτάμιας περιοχής.

ΔΗΜΟΣ   ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ

1.      Ύδρευση οικισμού Πεύκου (Λόγω των κατολισθήσεων καταστράφηκε το δίκτυο ύδρευσης σε τρία σημεία και  μέχρι την αποκατάσταση των βλαβών ο οικισμός  δεν είναι  δυνατόν  να υδρεύεται)

2.      Ύδρευση Νεστορίου (Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και της υπερχείλισης του Αλιάκμονα, προκλήθηκαν σοβαρές ζημίες σε  πολλά σημεία του δικτύου ύδρευσης και στα αντλιοστάσια του οικισμού του Νεστορίου)

3.      Καλλιέργειες (Η υπερχείλιση του ποταμού  Αλιάκμονα είχε ως αποτέλεσμα τον κατακλυσμό και την ολοσχερή καταστροφή των παρακείμενων αγροτεμαχίων  της  κτηματικής  περιοχής  του Νεστορίου  και  του Κρανοχωρίου).

4.      Καταστροφή αγροτικών δρόμων (Καταστράφηκαν τα οδοστρώματα  από τις έντονες  βροχοπτώσεις).

5.      Καταστροφή αγροτικών δρόμων προς κτηνοτροφικές μονάδες Χρυσής (Καταστράφηκε το οδόστρωμα από τις έντονες βροχοπτώσεις)

6.       Οδικό δίκτυο (λόγω κατολισθήσεων έχει κλείσει το οδικό δίκτυο σε διάφορα σημεία)

7.      Καταστροφές στον χώρο του River Party (Παρατηρήθηκαν έντονα φαινόμενα διάβρωσης στα θεμέλια της γέφυρας, κατακλυσμός του χώρου των  εκδηλώσεων  καθώς  και  των  σημείων εστίασης.
                                                                                                                                   
     Ασφαλέστερη εκτίμηση των καταστροφών   θα γίνει όταν υποχωρήσουν οι βροχοπτώσεις και αποσυρθούν τα νερά, αλλά θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η καταγραφή τους.
Παραμένω στη διάθεση σας για κάθε συνεργασία.                                             
             
                                                                                                         Με εκτίμηση,
                                                                                                         
                                                                           Μαρία   Β.  Αντωνίου                                         



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου