29 Σεπτεμβρίου 2014

Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου με θέμα: «Χρηματοδότηση Κέντρου Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με αυτισμό - Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς».

                                           
  Αθήνα, 24  Σεπτεμβρίου  2014

               Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ: Τον  Υπουργό Υγείας,
   κ. Βορίδη



ΘΕΜΑ: «Χρηματοδότηση   Κέντρου  Ημέρας   για   παιδιά,  εφήβους  και   νεαρούς  ενήλικες   με   αυτισμό  -  Δ.Α.Δ.  Ν.  Καστοριάς»


κ. Υπουργέ,


Με την υπ. αριθμ. πρωτ. Υ5β/Γ.Π.οικ./19468/16-2-2011 Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε  η  ίδρυση  και λειτουργία Κέντρου Ημέρας για παιδιά και εφήβους με διαταραχές αυτιστικού τύπου από το Σωματείο με επωνυμία «Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό και Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Νομού Καστοριάς» (εφεξής «φορέας»).

Στις  18/12/2011 κατατέθηκε  πρόταση χρηματοδότησης στα πλαίσια της Πρόσκλησης 14 της Ειδικής Υπηρεσίας Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Υ.Τ.Υ.Κ.Α.) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία αξιολογήθηκε θετικά και οδήγησε στην ένταξη του Κέντρου στο ΕΣΠΑ με την υπ. αριθμ. πρωτ. 1010/30-3-2012 Υπουργική Απόφαση.
Το συγχρηματοδοτούμενο έργο της λειτουργίας του Κέντρου ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2012 με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 26 μηνών (λήξη στις 30-12-2014).

Στις 20/8/2013 εκδόθηκε η Άδεια Ίδρυσης του Κέντρου με την υπ. αριθμ. πρωτ. Υ5β/Γ.Π.οικ./5986/20-8-2013 Υπουργική Απόφαση.

Μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 η λειτουργία του Κέντρου γινόταν σύμφωνα με την περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πράξης, στα πλαίσια του εγκεκριμένου τεχνικού δελτίου. Αντίστοιχα, η χρηματοδότηση του έργου γινόταν μέσω της διαδικασίας του μηνιαίου ελέγχου των δηλωθέντων δαπανών, στα πλαίσια του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πράξης.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο φορέας ειδοποιήθηκε από την Ε.Υ.Τ.Υ.Κ.Α. σχετικά με την υπαγωγή του στο νέο καθεστώς χρηματοδότησης, βάσει του νέου κοστολογίου υπηρεσιών που εφαρμόστηκε σύμφωνα με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις του Ιουνίου 2013. Η υπαγωγή δε αυτή είχε για τον φορέα μας αναδρομική ισχύ από τα  μέσα Ιουνίου 2013. Η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεχνητού λογιστικού ελλείμματος σε ότι αφορά τον λογαριασμό χρηματοδότησης της πράξης λειτουργίας του Κέντρου. Το ύψος του ελλείμματος αυτού είναι της τάξης των 30,000€. Το ακριβές ποσό θα είναι γνωστό στο Σωματείο μας μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από πλευράς Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και ΕΥΤΥΚΑ των δηλωθέντων από πλευράς μας υπηρεσιών των τελευταίων μηνών (Μάρτιος και Απρίλιος 2014), καθώς κατά τη στιγμή σύνταξης της παρούσης ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί μέχρι και για τον μήνα Απρίλιο 2014.

        Αμέσως μετά την ειδοποίηση που έλαβε ο φορέας για την εφαρμογή της νέας κοστολόγησης, φρόντισε για την άμεση εφαρμογή της προσπαθώντας ωστόσο να προσαρμοστεί σε ένα πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου το οποίο δεν συμφωνεί καθόλου με εκείνο που ίσχυε και συμφωνήθηκε κατά την περίοδο ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ. Η προσπάθεια αυτή αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τις εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στο νομό Καστοριάς, έναν εκ των πρώτων σε ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά.

        Στις 28-5-2014 ο φορέας απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη στην οποία ανέφερε όλα τα παραπάνω, επιστολή η οποία κοινοποιήθηκε στην Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και στην Ειδική Υπηρεσία Τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Υ.Τ.Υ.Κ.Α) του Υπουργείο Υγείας με την οποία ζητήθηκε η συνέχιση της χρηματοδότησης του φορέα στα πλαίσια της απόφασης ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ σύμφωνα με το εγκεκριμένο τεχνικό δελτίο, όπως προβλέπεται άλλωστε τόσο από την απόφαση έγκρισης σκοπιμότητας όσο και από την απόφαση χορήγησης της άδειας ίδρυσης του Κέντρου.

        Στο ανωτέρω έγγραφό απάντησε πρώτη η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας με το υπ. αριθμ. Υ5β/Γ.Π/47505/4-7-2014 έγγραφό της και στη συνέχεια η Ε.Υ.Τ.Υ.Κ.Α με το υπ. αριθμ. 2257/Φ.372070/8-7-2014 έγγραφό της.

        Όπως θα διαπιστώσετε από τις απαντήσεις των Υπηρεσιών ουσιαστικά η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας παραπέμπει τον φορέα στην Ε.Υ.Τ.Υ.Κ.Α ως αρμόδια και υπεύθυνη για τον καθορισμό του τρόπου και του ύψους της χρηματοδότησης της δομής του Κέντρου Ημέρας. Η δε Ε.Υ.Τ.Υ.Κ.Α. παραπέμπει στους όρους του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Υπουργού Υγείας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τους οποίους για το χρονικό διάστημα από την απόφαση ένταξης έως και την 28-5-2013, οι συγχρηματοδοτούμενες πράξεις του ΕΣΠΑ θα υλοποιούνται βάσει των αρχικών όρων ένταξης και από 29-5-2013 και μετά υποχρεωτικά βάσει των νέων δεδομένων κοστολόγησης.

        Βάσει των ανωτέρω απαντήσεων καθίσταται προφανής και έκδηλη η αναντιστοιχία μεταξύ των συμφωνηθέντων όρων ένταξης και των νέων όρων οι οποίοι μονομερώς επεβλήθησαν στο καθεστώς της εν εξελίξει συνεργασίας του φορέα με το Υπουργείο Υγείας.

Το θέμα αφορά την προσπάθεια γονέων παιδιών με αυτισμό. Στην προσπάθεια τους να στηρίξουν τα παιδιά τους βρέθηκαν στην ατυχή θέση να καλούνται να υλοποιήσουν ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με όρους που η Πολιτεία άλλαξε στην πορεία μονομερώς, φέρνοντας τους προ τετελεσμένου. Πρόκειται για γονείς οι οποίοι αγωνίζονται να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου χρηματοδοτικού πλαισίου, τη χρησιμότητα και αναγκαιότητα του οποίου αντιλαμβάνονται πλήρως ως πολίτες μίας χώρας υπό δοκιμασία. Ωστόσο, η αναδρομικότητα της ισχύος των νέων διατάξεων είναι απολύτως άδικη, ειδικά απέναντι σε έναν φορέα που τήρησε απαρέγκλιτα τα συμφωνηθέντα και προσπαθεί σκληρά να προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις.

Έχω την πεποίθηση ότι αντιλαμβανόμενος την αδικία, θα προβείτε άμεσα σε εκείνες τις ενέργειες που θα επιτρέψουν σε εκείνους ως γονείς ατόμων με αναπηρία να συνεχίσουν με επιτυχία αυτή τη συλλογική προσπάθεια  δίνοντας απερίσπαστοι τον καθημερινό, δύσκολο αγώνα τους. 

Το αίτημά είναι γνωστό στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου (Δ/νση Ψυχικής Υγείας και ΕΥΤΥΚΑ) καθώς συζητήθηκε εκτενώς κατά την επίσκεψη της διοίκησης του Σωματείου στο Υπουργείο στις 23-5-2014. Την άποψη περί της αναγκαιότητας της ρύθμισης συμμερίζονται και όλα τα στελέχη με τα οποία ο φορέας ήρθε σε επαφή.


ΕΡΩΤΑΣΘΕ  κ. ΥΠΟΥΡΓΕ:

-              Σε  ποιες  ενέργειες   πρόκειται  να προβείτε προκειμένου να συνεχισθεί η χρηματοδότηση του φορέα στα πλαίσια της απόφασης ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με το εγκεκριμένο  τεχνικό δελτίο, όπως προβλέπεται από την απόφαση έγκρισης σκοπιμότητας όσο και από την απόφαση χορήγησης της άδειας ίδρυσης του Κέντρου;
                                                      
        Η ερωτώσα Βουλευτής,
                                                                                               
                                                                                     Μαρία  Β.  Αντωνίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου