4 Σεπτεμβρίου 2014

Επίσκεψη της Βουλευτού Καστοριάς κ. Μαρίας Αντωνίου στον κάμπο του Δ.Δ. Πολυκάρπης, με αφορμή τη χαλαζόπτωση της Τρίτης και αποστολή επιστολής προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλειο Έξαρχο , την Τετάρτη 3/9/2014.

Επίσκεψη πραγματοποίησε την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου η Βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου στο Δ.Δ. Πολυκάρπης.


Η Βουλευτής συνομίλησε με παραγωγούς μήλων και φασολιών οι οποίοι επλήγησαν από την πρωτοφανή για τα τοπικά δεδομένα έντασης και ποσότητας βροχόπτωση και
χαλαζόπτωση σε συνδυασμό με ισχυρούς ανέμους στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου Πολυκάρπης – Φωτεινής – Κορησού της Π.Ε. Καστοριάς. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν οι εκτεταμένες καταστροφές τόσο σε αγροτικές εγκαταστάσεις όσο και στην παραγωγή μήλων και φασολιών. Η Βουλευτής, αφού ενημερώθηκε για την άμεση ανταπόκριση του ΕΛΓΑ με αποστολή κλιμακίου γεωπόνων, δεσμεύτηκε για προσωπική επικοινωνία αλλά και αποστολή επιστολής τόσο προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και  στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλειο Έξαρχο για την άμεση καταβολή αποζημιώσεων προς του πληγέντες παραγωγούς. 

Ακολουθεί η επιστολή και οι  φωτογραφίες από τη επίσκεψη 



                                              Καστοριά , 04-09-2014


                                                                         

                                                                            ΠΡΟΣ:
1.      Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γεώργιο Καρασμάνη
2.      Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,                     κ. Παρασκευά  Κουκουλόπουλο
                                                                      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
                                                       Πρόεδρο ΕΛ.Γ.Α. κ. Βασίλειο Έξαρχο


ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση για την πρόσκληση ζημιάς από την έντονη βροχόπτωση – χαλαζόπτωση στις φασολοκαλλιέργειες  και μηλοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή  Πολυκάρπης – Φωτεινής της Π.Ε. Καστοριάς».


Κύριε Υπουργέ,

Με το παρόν έγγραφο θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι την Τρίτη 02 Σεπτεμβρίου 2014 σημειώθηκε πρωτοφανής έντασης και ποσότητας  βροχόπτωση και  χαλαζόπτωση  στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου Πολυκάρπης – Φωτεινής – Κορησού της Π.Ε Καστοριάς, προκαλώντας καταστροφές  τόσο στην παραγωγή όσο και στις εγκαταστάσεις. Λεπτομερέστερα η έντονη βροχόπτωση σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους έχει ρίξει τις φασολοκαλλιέργειες κάτω στο έδαφος, παρατηρείται πτώση περιφράξεων, κολόνων, υπάρχουν ζημιές σε αγροτικές εγκαταστάσεις και  σε στέγαστρα. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι η ζημιά από την χαλαζόπτωση στο κόκκινο μήλο δεν είναι ορατή από την πρώτη εκτίμηση όπως συμβαίνει στην παραγωγή του κίτρινου μήλου.

Το σύνολο των παραπάνω κάνουν δικαίως απογοητευτικό το όλο κλίμα στις τάξεις των αγροτών οι οποίοι έχουν επαναπληγεί τον Ιούνιο του 2014 από χαλαζόπτωση. Όλα αυτά καθιστούν μη εμπορεύσιμο το τελικό προϊόν με αποτέλεσμα την οικονομική τους καταστροφή.

            Προσβλέποντας στην ευαισθησία σας στα αγροτικά ζητήματα, παρακαλώ να υπάρξει άμεση καταβολή των αποζημιώσεων με τη μορφή προκαταβολής στους ζημιωθέντες  καθότι  οι παραγωγοί έχουν πραγματοποιήσει αυτή την περίοδο  μεγάλο ποσοστό των εξόδων που  απαιτεί η καλλιέργεια.

                                                                                                                               

                                                                                                                                 ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ


                                                                             ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου