14 Φεβρουαρίου 2014

Ερώτηση της Βουλευτού Καστοριάς κ. Μαρίας Αντωνίου προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο με θέμα: «Στελέχωση του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Καστοριάς με Εκπαιδευτικό και Επιστημονικό Προσωπικό».

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

                                                         
Προς: Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο
                                                                             
ΘΕΜΑ: «Στελέχωση  του  ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Καστοριάς  με  Εκπαιδευτικό και Επιστημονικό  Προσωπικό»
 
   κ. Υπουργέ,

Στη σημερινή δύσκολη εποχή που όλοι βιώνουμε, ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά,  η 
Παιδεία, δίνει ιδιαίτερη έμφαση  στην  άμβλυνση  των εκπαιδευτικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, στην εξίσωση των δικαιωμάτων και στην ισότιμη συμμετοχή των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας. Καθοριστικό  ρόλο διαδραματίζουν  τα  ΚΕ.Δ.Δ.Υ. τα οποία με τις Αξιολογήσεις των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες φροντίζουν για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.
Έχοντας  υπόψη όλα τα παραπάνω σας ενημερώνουμε πως με την έναρξη της σχολικής χρονιάς το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Καστοριάς είχε στην επιστημονική του ομάδα μόνο μια ψυχολόγο, γεγονός που καθιστούσε αδύνατη την λειτουργία της υπηρεσίας. Τον Δεκέμβριο σταδιακά προστέθηκαν στο δυναμικό του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. οι παρακάτω ειδικότητες:
1.            Μία Κοινωνική Λειτουργός (ΠΕ 30), Αναπληρώτρια μέσω ΕΣΠΑ, έως 30/06/2014.
2.            Δύο Εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπαίδευσης  (ΠΕ 02 & ΠΕ 04.02), με Διάθεση από την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, δύο ημέρες την εβδομάδα έως 30/06/2014.
3.            Μία Εκπαιδευτικός Α/θμιας (ΠΕ 70), με Διάθεση από την Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, δύο ημέρες την εβδομάδα έως 21/06/2014.
4.            Ένας Εκπαιδευτικός Α/θμιας (ΠΕ 70), με διάθεση από την Δ/νση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης Καστοριάς, μία ημέρα την εβδομάδα έως 21/06/2014.
5.            Μια Ψυχολόγος (ΠΕ23), μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, έως 30/06/2014.

Σας επισημαίνουμε σε αυτό το σημείο, πως η πλειοψηφία των παραπάνω μελών του προσωπικού δεν είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με το συγκεκριμένο αντικείμενο της αξιολόγησης και διάγνωσης των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών, με αποτέλεσμα την αφιέρωση αρκετού χρόνου προσαρμογής, ενημέρωσης και εκπαίδευσης ώστε να είναι σε θέση ν’ ανταποκριθεί στις αρμοδιότητες της κάθε ειδικότητας. Ως εκ τούτου, η υπηρεσία άρχισε να ανταποκρίνεται στα αιτήματα προς αξιολόγηση από τον Ιανουάριο του 2014, ενώ, μέχρι τότε, είχε ήδη διαμορφωθεί μια λίστα με 100 αιτήσεις που βρίσκονταν σε αναμονή.
Λαμβάνοντας υπόψη τη νομοθεσία (Ν.4186/2013 για το «Νέο Λύκειο»), η οποία προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και διάγνωσης εντός 45 ημερών από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης από τον γονέα-κηδεμόνα, κρίνεται  αναγκαία  η  στελέχωση  της υπηρεσίας από όλο το απαιτούμενο προσωπικό, προκειμένου να είναι εφικτή η έγκαιρη διεκπεραίωση των υποθέσεων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της. Πιο συγκεκριμένα, το ΚΕ.Δ.Δ.Υ., στην παρούσα φάση, απαιτείται να στελεχωθεί ακόμη από:
1.      Έναν  Κοινωνικό Λειτουργό (ΠΕ 30)
2.      Έναν Ψυχολόγο (ΠΕ 23), εκπαιδευμένο στη χορήγηση, βαθμολόγηση  και ερμηνεία των ψυχομετρικών εργαλείων (ελληνική κλίμακα νοημοσύνης WISC III).
3.      Έναν Λογοθεραπευτή (ΠΕ 26)

    Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα στη λειτουργία της υπηρεσίας, λόγω έλλειψης προσωπικού, επαναλαμβάνεται κάθε σχολική χρονιά, καθώς η πλειοψηφία των προβλεπόμενων από το νόμο οργανικές θέσεις και απαραίτητες για την λειτουργία της υπηρεσίας παραμένουν κενές:
1.      Ένας Εκπαιδευτικός προσχολικής αγωγής (ΠΕ 61)
2.      Δύο Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπ/σης (ΠΕ 71)
3.      Ένας Εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας (ΠΕ 02 ή ΠΕ 03)
4.      Ένας Κοινωνικός Λειτουργός (ΠΕ 30)
και η μόνη καλυμμένη είναι αυτή του ψυχολόγου (ΠΕ 23).
    Ερωτάσθε  κ. Υπουργέ:

-      Τι προτίθεσθε να κάνετε προκειμένου  το  ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Καστοριάς να στελεχωθεί από το παραπάνω εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό με μόνιμες – οργανικές θέσεις ώστε να ολοκληρώνονται οι Αξιολογήσεις των μαθητών με Ειδικές  Εκπαιδευτικές Ανάγκες πριν την έναρξη του διδακτικού έτους και η εκπαίδευσή τους να υλοποιείται απρόσκοπτα και χωρίς καθυστερήσεις;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Β.  Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου