27 Ιανουαρίου 2014

Ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτση με θέμα: «Λανθασμένη μεταφορά ασφαλιστικών κατηγοριών κατά την αναβάθμιση του μηχανογραφικού συστήματος του τοπικού καταστήματος ΤΕΒΕ Καστοριάς και επαχθείς συνέπειες προς τους ασφαλισμένους».

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς Τον: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κο Ιωάννη Βρούτση

ΘΕΜΑ: «Λανθασμένη μεταφορά ασφαλιστικών κατηγοριών κατά την αναβάθμιση του μηχανογραφικού συστήματος του τοπικού καταστήματος ΤΕΒΕ Καστοριάς και επαχθείς συνέπειες προς τους ασφαλισμένους».

Κύριε Υπουργέ,

Αναφερόμενη σε ένα ιδιαίτερο σημαντικό πρόβλημα που έχει προκύψει στην
Υπηρεσία του ΟΑΕΕ Καστοριάς και σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Επιμελητηρίου Καστοριάς που μου κοινοποιήθηκε, σας ενημερώνω ότι κατά το έτος 1995 το τοπικό κατάστημα ΤΕΒΕ Καστοριάς προχώρησε στη μηχανοργάνωση του συστήματος και μετέφερε τα χειρόγραφα αρχεία των ασφαλισμένων σε ηλεκτρονική μορφή. Ωστόσο, η υπηρεσία πραγματοποίησε σφάλματα στις αντηχήσεις των κατηγοριών με αποτέλεσμα σε απροσδιόριστο αριθμό ασφαλισμένων να γίνει λανθασμένη καταγραφή της ασφαλιστικής κατηγορίας τους και να τοποθετηθούν σε υψηλότερες κατηγορίες. Σήμερα και μετά από επανελέγχους εικοσαετίας που πραγματοποιούνται, εμφανίζονται ασφαλισμένοι να χρωστούν ποσά τα οποία ανέρχονται από 1.000 έως και 8.000 Ευρώ, ποσά τα οποία είναι και επιβαρυμένα με τόκους και προσαυξήσεις που φτάνουν στο 100% της αρχικής οφειλής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα επιχειρηματίες που συνταξιοδοτούνται και που έχουν υποβληθεί σε ρυθμίσεις αλλά και σε ρύθμιση αλλαγής κατηγορίας να φαίνεται ότι χρωστούν χιλιάδες Ευρώ αλλά και να χάνουν τις ρυθμίσεις τους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ορθή ανακατάταξη είναι καθαρά θέμα της υπηρεσίας, ότι οι ασφαλισμένοι δε φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για το λάθος αυτό καθώς και ότι όσοι έχουν κατέβει κατηγορίες ή έχουν κάνει ρύθμιση αν δεν πληρώσουν τις νέες διαφορές χάνουν και τη χαμηλότερη κατηγορία αλλά και τη ρύθμιση και μετατρέπονται σε οφειλέτες.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Τι ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε για να λύσετε το ανωτέρω πρόβλημα, το οποίο έχει εξελιχθεί σε μείζον κοινωνικό ζήτημα για το Νομό Καστοριάς και να αποκαταστήσετε σε μία τόσο δύσκολη χρονική περίοδο μια αδικία που έχει μετατρέψει ενήμερους ασφαλισμένους χωρίς καμία ευθύνη τους και με αποκλειστική υπαιτιότητα της υπηρεσίας σε οφειλέτες;



                         Η ερωτώσα Βουλευτής
                          Μαρία Β. Αντωνίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου