25 Οκτωβρίου 2013

Ερώτηση Βουλευτών που συνυπέγραψε η Μαρία Αντωνίου με θέμα «Επίλυση προβλημάτων ώστε να επιταχυνθεί η αποπληρωμή των οφειλών των Δήμων».

                                     
                        ΕΡΩΤΗΣΗ                                   

      ΠΡΟΣ :         α) ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ      κ. Γιάννη  Μιχελάκη
         β) ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  κ. Χρήστο
             Σταϊκούρα

Κύριοι Υπουργοί

Πέρασαν 10 μήνες από την εκκίνηση της διαδικασίας για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλομένων με την οποία  εγκρίθηκε και δεσμεύτηκε το ποσό του 1 δις € για τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
            Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιλέχθηκαν αλλά και οι
αντικειμενικές δυσκολίες των δικαιούχων να εξασφαλίσουν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες, έχουν ως αποτέλεσμα την περιορισμένη απορροφητικότητα των πόρων.
            Με στοιχεία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, μέχρι 15 Οκτωβρίου κατεβλήθησαν περίπου 400 εκατ. Ευρώ, δηλαδή το 40% του δεσμευθέντος ποσού.
            Η ροή της εκταμίευσης έχει επιβραδυνθεί για λόγους που οφείλονται αφενός μεν στην αδυναμία των Δήμων να προωθήσουν έγκαιρα την αποστολή των δικαιολογητικών. Συγχρόνως στην καθυστέρηση συμβάλλει η ελλειπής στελέχωση των Υπηρεσιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην περιφέρεια.
            Αλλά η κυριότερη αιτία είναι η αδυναμία των εργοληπτικών εταιρειών να προσκομίσουν τις απαιτούμενες ενημερότητες Ι.Κ.Α. και Δ.Ο.Υ., παρά τις πρόσφατες ρυθμίσεις  και να ξεπεράσουν το ζήτημα της εκχώρησης των απαιτήσεων στις τράπεζες.
            Παράλληλα πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα των απαιτήσεων που έχουν πιστοποιηθεί αλλά δεν τιμολογήθηκαν , λόγω του ότι το ΦΠΑ 23%, αδυνατούσαν οι εταιρείες να προκαταβάλλουν εμπρόθεσμα.
            Επίσης πρέπει να δοθεί μία παράταση προθεσμίας για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων μέχρι 30/3/2014.
            Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να επιλυθούν ώστε να συντελεστεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Δήμων και να εξυγειανθούν τα οικονομικά τους ενόψει των επικείμενων εκλογών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1) Ποιές συμπληρωματικές ενέργειες προτίθενται να αναλάβετε προκειμένου νε επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα και να επιταχυνθεί η αποπληρωμή των οφειλών των Δήμων ;

2)Θα χορηγηθεί παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέχρι 30 Μαρτίου, ώστε να καταστεί δυνατή η εξόφληση όλων των ληξιπροθέσμων υποχρεώσεων ;

Αθήνα  24/ 10/2013
                                     
OI ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

1.    Μιχαήλ Κ. Ταμήλος                            Ν. Τρικάλων
2.   Γεωργία Μπατσαρά                             Ν. Ημαθίας
3.   Ελενη  Μακρή - Θεοδώρου                 Ν.Φθιώτιδος
4.   Μαρία Αντωνίου                                 Ν. Καστοριάς
5.  Χρήστος Κέλλας                                    Ν. Λάρισας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου