18 Σεπτεμβρίου 2013

Ερώτηση Βουλευτών που συνυπέγραψε η κ. Μαρία Αντωνίου με θέμα «Επικίνδυνες απειλές για τη ΦΕΤΑ που πλήττουν σοβαρά την ελληνική αιγοπροβατοτροφία».


ΕΡΩΤΗΣΗ

Με απόφασή του στις 25-10-05, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε τη χώρα μας έναντι των ενστάσεων Γαλλίας, Γερμανίας και Δανίας, σχετικά με την  ελληνικότητα της φέτας και κατοχύρωσε οριστικά τη ΦΕΤΑ ως ελληνικό Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) προϊόν. Μετά τη θετική αυτή εξέλιξη, μια τεράστια προοπτική διανοίγονταν για τη φέτα και την ελληνική αιγοπροβατοτροφία. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, μετά τις 15-10-2007, η Δανία, η Γερμανία και η Γαλλία που παρήγαγαν από 80-120.000 tn λευκό τυρί, κυρίως από αγελαδινό γάλα, αλλά και οποιαδήποτε άλλη χώρα, δε θα μπορούσαν να το διοχετεύσουν στην αγορά της Ε.Ε. ως ΦΕΤΑ, όπως γινόταν μέχρι τότε. Την τεράστια αυτή ευκαιρία για τη χώρα και την ελληνική αιγοπροβατοτροφία, ουδέποτε όμως προσπαθήσαμε μέχρι σήμερα, σοβαρά, βάσει σχεδίου μεγέθυνσης του κλάδου, να την αξιοποιήσουμε.


Μετά την προαναφερθείσα ημερομηνία, ως φέτα, αναγνωρίζεται και επιτρέπεται να κυκλοφορεί στην αγορά της Ε.Ε. μόνο το τυρί που παράγεται στην Ελλάδα, από αιγοπρόβειο γάλα σε καθορισμένες αναλογίες, με συγκεκριμένη τεχνική, από εγχώριες φυλές ζώων που εκτρέφονται με παραδοσιακό τρόπο στην ηπειρωτική Ελλάδα και το Ν. Λέσβου.
Το απόλυτο μονοπώλιο για μια αγορά των 120.000 tn φέτας και πλέον ετησίως, που έχει πλέον η Ελλάδα στα χέρια της, δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να το καλύψει ούτε στο ελάχιστο. Όπως επίσης και τη ζήτηση σε τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Ρωσία, Ουκρανία κ.α.) που ανέρχεται σε 200.000 tn, για την οποία ωστόσο δεν υπάρχει ανάλογη απόφαση κατοχύρωσης. Το κενό αυτό στην ευρωπαϊκή αγορά καλύπτεται από λευκά τυριά κυρίως αγελαδινής προέλευσης που παράγονται σε χώρες της Ε.Ε., ενώ στην παγκόσμια αγορά από λευκά τυριά που ονομάζονται και ως φέτα και μάλιστα ελληνική, που παράγονται σε τρίτες χώρες!!!
Αξίζει να αναφερθεί ότι η παραγωγή φέτας στην Ελλάδα ανέρχεται στους 95 έως 110.000 tn ετησίως και διοχετεύεται κατά 90% στην εσωτερική αγορά. Μόλις 10.000 tn  ελληνικού προϊόντος εξάγονται σε χώρες της Ε.Ε., την Αμερική, Καναδά και αλλού. Για την παραγωγή της ποσότητας αυτής δραστηριοποιούνται 300.000 περίπου εργαζόμενοι σε 100.000 περίπου κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις οικογενειακής μορφής, ενώ άλλοι περίπου 50.000 γεωργοί υποστηρίζουν τον κλάδο, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες για τη διατροφή των ζώων ζωοτροφές. 
Αντί λοιπόν η χώρα να αξιοποιήσει τη μοναδική αυτή ευκαιρία που μας δόθηκε, όλα αυτά τα χρόνια η ελληνική Πολιτεία παρακολουθούσε και παρακολουθεί και σήμερα ως παθητικός θεατής ακόμα και σκάνδαλα αθρόων εισαγωγών ή ελληνοποιήσεων ή και νοθειών γύρω από το αιγοπρόβειο γάλα και κρέας και τη φέτα, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και αυτή την κατοχύρωση της, που με πολύ κόπο κατακτήσαμε.
Παρόλο που θα μπορούσε η Ελλάδα να επεκτείνει τη λίστα των πιστοποιημένων τυριών της, φαίνεται ότι χάνει και την κατοχύρωση του πιο φημισμένου αγροτικού προϊόντος στον κόσμο, της φέτας. Σαν κεραυνός εν αιθρία σε δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας ¨ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ¨ στις 5-9-2013, γίνεται λόγος για παραχώρηση χρήσης της ονομασίας «φέτα» σε τυριά που παράγονται και διακινούνται από τον Καναδά. Αναφέρεται μάλιστα ότι η δυνατότητα αυτή θα δοθεί ακόμα και για την αγορά των χωρών της Ε.Ε. όπου η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει όπως προαναφέρθηκε την ονομασία αυτή.
Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πληροφορίες, το γεγονός αυτό είναι το πολιτικό συμπέρασμα συνεδρίασης της Κομισιόν και συζητήσεως «κεκλεισμένων των θυρών» στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των διμερών εμπορικών σχέσεων Ε.Ε. και Καναδά και τη δημιουργία ζώνης ελευθέρων συναλλαγών.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ελληνίδα επίτροπος κ. Δαμανάκη υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία θα πρέπει να επιμείνει στην επίτευξη συμφωνίας, η οποία δε θα εμποδίζει τους υφιστάμενους παραγωγούς του Καναδά να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την ονομασία που ήδη χρησιμοποιούν στα τυριά τους, αλλά θα απαγορεύει την είσοδο στην αγορά νέων προϊόντων με αυτές τις ονομασίες. Τη θέση αυτή υποστήριξαν ο Ιταλός και ο Γάλλος επίτροπος. Τελικά το κολλέγιο των επιτρόπων συναίνεσε στο να ζητήσουν από την καναδέζικη αντιπροσωπεία να μην αναφέρεται στη συσκευασία των τυριών που παράγουν η φράση «ελληνική φέτα», επιτρέποντας όμως να χρησιμοποιούν τη λέξη «φέτα»!!! 
Επειδή στην ελληνική αιγοπροβατοτροφία σήμερα απασχολούνται περίπου 300.000 άτομα στις 100.000-120.000 περίπου οικογενειακές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο νομό Λέσβου,
Επειδή 25.000 έως 30.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις, στις οποίες απασχολούνται 50.000-60.000 άτομα, είναι άμεσα εξαρτώμενες τροφοδοτώντας με ζωοτροφές τις αιγοπροβατοτροφικές αυτές εκμεταλλεύσεις,
Επειδή οι 95.000 έως 110.000 tn παραγόμενης ΦΕΤΑΣ στην Ελλάδα ετησίως, καθιστούν το ελληνικό αυτό προϊόν το πρώτο σε ποσότητα παραγωγής Π.Ο.Π. προϊόν, και το πιο φημισμένο τυρί με το μεγαλύτερο τζίρο σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αποτελώντας τον καλλίτερο πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό
Επειδή η τυροκομία έχει μια παράδοση χιλιάδων χρόνων στην Ελλάδα, συνέπεια της οποίας είναι ο μεγάλος αριθμός παραδοσιακών τυριών της χώρας και η υψηλή κατά κεφαλή κατανάλωση τους (22 kgr/άτομο),
Επειδή ως φέτα στην Ε.Ε. αναγνωρίστηκε, κατόπιν επιστημονικής τεκμηρίωσης, το τυρί που παρασκευάζεται με συγκεκριμένη τεχνολογία και αναλογία αιγοπρόβειου γάλακτος ξεχωριστής σύστασης και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, χάριν των αιγοπροβάτων αυτόχθονων ελληνικών φυλών ελεύθερης βόσκησης στους πλουσιότατους με μοναδική χλωρίδα ελληνικούς βοσκότοπους,  σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδας,
Επειδή στη χώρα μας παράγονται σήμερα 1.100.000 tn αιγοπρόβειου γάλακτος και επεξεργάζονται σε 580 περίπου τυροκομεία της χώρας που έχουν τη σχετική άδεια νόμιμης παραγωγής ΦΕΤΑΣ, με σεβασμό στις βασικές αρχές της παραδοσιακής τεχνολογίας του τυριού,
Επειδή η φέτα είναι ένα από τα αρχαιότερα τυριά στον κόσμο και αποτελεί βασικό πολιτισμικό στοιχείο της ελληνικής υπαίθρου, ενώ η κατοχύρωσή της αποτελεί κληρονομιά των κοινωνιών που ζούνε κι’ εργάζονται 365 ημέρες το χρόνο εν διασπορά στην ελληνική ύπαιθρο,
Επειδή η χρήση του ονόματος ή άλλων συμβόλων που παραπέμπουν στη φέτα, για τη σήμανση τυριών άλλων χωρών, πέραν του γεγονότος ότι είναι αντιδεοντολογική και ανήθικη πράξη, αποδυναμώνει το προϊόν και την προοπτική του. Παραπληροφορεί τον καταναλωτή, δημιουργεί σύγχυση στο εμπόριο και σπιλώνει την καλή εικόνα της παραδοσιακής, γνήσιας ελληνικής φέτας,
Επειδή μετά την οριστική κατοχύρωση της ΦΕΤΑΣ ως ελληνικού Π.Ο.Π. προϊόντος, διαμορφώνονται ευνοϊκότατες συνθήκες διάδοσης κι εμπορίας του προϊόντος στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Επειδή με κατάλληλες ενέργειες μπορεί να επιτευχθεί σοβαρή και μόνιμη, διαρκώς αυξανόμενη για την επόμενη 10ετία, μεγέθυνση του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας μας, με σημαντική προσφορά στο Α.Ε.Π. αλλά και στην απασχόληση με τη δημιουργία τουλάχιστον 150.000 νέων θέσεων μόνιμης εργασίας, διάσπαρτες στην ελληνική περιφέρεια,
Επειδή η εντολή για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του περιεχομένου και τη σύναψη συμφωνίας δημιουργίας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ Ε.Ε, και Καναδά, δόθηκε εδώ και μερικά χρόνια από το συμβούλιο των αρμοδίων Υπουργών των χωρών μελών της Ε.Ε.,
Επειδή η επιτροπή έχει εντολή να κλείσει τις εργασίες των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. και Καναδά έως το τέλος του 2013, για να έρθουν τα κείμενα των συμφωνιών δημιουργίας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών στο 1ο συμβούλιο υπουργών το 2014
Επειδή η φέτα, το ούζο και οι ελιές καλαμών, είναι προϊόντα που η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε κατοχυρώσει στον Π.Ο.Ε. (Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου) ως προς την ελληνική τους προέλευση
        
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Ποιος είναι ο αρμόδιος Έλληνας Υπουργός που συμμετείχε στο συμβούλιο των Υπουργών που έδωσαν την εντολή το 2008 και ποια θέση διατύπωσε κατά την φάση έναρξης των διαπραγματεύσεων, για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της χώρας που τώρα θίγονται; Παρακολουθούν από τότε μέχρι σήμερα οι διαχρονικά αρμόδιοι υπουργοί την υπόθεση και ποιες θέσεις κατά καιρούς που έχουν διατυπώσει επί του επίμαχου ζητήματος;
2.    Υπήρξε συνεργασία της ελληνίδας επιτρόπου με τον σημερινό αρμόδιο Υπουργό για τον καθορισμό της στάσης της στο κολλέγιο των επιτρόπων επί θεμάτων που άπτονται ελληνικών συμφερόντων; Αν ναι σε ποια θέση και πρόταση κατέληξαν σχετικά με την αποφυγή χρήσης του ονόματος της φέτας στη σήμανση και κυκλοφορία τυριών του Καναδά ακόμα και στην αγορά της Ε.Ε.; πότε και πού αυτή κατατέθηκε ή διατυπώθηκε;
3.    Εφόσον δε μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρόβλημα που προκύπτει για την Ελλάδα με τις αξιώσεις των Καναδών για την παραχώρηση της χρήσης του ονόματος της φέτας για τη σήμανση καναδέζικων τυριών, προτίθεται η Κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργού και του ίδιου του Πρωθυπουργού να ασκήσουν το δικαίωμα της αρνησικυρίας στα αντίστοιχα συμβούλια Υπουργών ή αρχηγών των χωρών μελών της Ε.Ε.;
4.    Προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει εντολή στα αρμόδια υπουργεία να χαράξουν μακρόχρονη Εθνική Στρατηγική για τη ΦΕΤΑ, για τη διαχρονική προστασία της γνησιότητας και της κατοχύρωσης του προϊόντος και την αξιοποίηση της τεράστιας προοπτικής μεγέθυνσης του κλάδου με στόχο την κάλυψη του τεραστίου ελλείμματος σε φέτα που παρουσιάζει η αγορά της Ε.Ε. μετά την εδώ και 8 χρόνια κατοχύρωσή της ως ΠΟΠ ελληνικού προϊόντος;
5.    Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα, διαχρονικά τα αρμόδια Υπουργεία, από το 2007 και μετά, για την αντιμετώπιση της αντιδεοντολογικής εδώ και χρόνια χρήσης του ονόματος της φέτας στη σήμανση τυριών τρίτων χωρών; Ποιες ενέργειες έχουν γίνει την ίδια περίοδο για την κατοχύρωση των προϊόντων αυτών στον Π.Ο.Ε.; προτίθεται η σημερινή Κυβέρνηση και ο σημερινός Πρωθυπουργός να αναλάβουν την εθνωφελή αυτή διεκδίκηση;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου