4 Ιουνίου 2013

Εισήγηση της Βουλευτού Καστοριάς κ. Μαρίας Αντωνίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας εχθές Δευτέρα 03/06.

Απόσπασμα video ομιλίας 


Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας 



κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Σύμβουλοι,


Δεν εμφανίζομαι σήμερα μπροστά σας, ως επαίτης, ούτε για να διεκδικήσω προνόμια για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, απέναντι στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες. Δεν το έκανα ποτέ μέχρι σήμερα.

Ξέρετε, άλλωστε, ότι συμμετείχα, σε όλα τα έκτακτα Περιφερειακά Συμβούλια και μίλησα δύο φορές στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, για την αναγκαιότητα της διατήρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, όταν δεν συμμετείχαν ακόμα και οι εκπρόσωποι της Κοζάνης.

Και το έκανα γιατί πιστεύω στην πολιτική που γίνεται στο φως και όχι στα μαγειρεία εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων.

Και το έκανα και εγώ και όλοι οι εκπρόσωποι της Καστοριάς, όταν σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας, δημιουργούνταν ακόμα και τμήματα χωρίς καθηγητές.

Αλλά μέχρις εκεί. Δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματα της Καστοριάς, αλλά και την κοινή λογική, επειδή έτσι μπορεί να βολεύει κάποιους είτε πολιτικούς είτε καθηγητές.

Και τα λέω αυτά, για να μην βιαστεί κανένας να πει, ότι μιλάω υπό το πρίσμα τοπικιστικών λογικών.

Γνωρίζετε όλοι σας, την αψυχολόγητη, απόφαση του Υπουργού Παιδείας, να μετονομάσει, την Αρχιτεκτονική Σχολή Καστοριάς, σε τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και να μεταφέρει την έδρα της στην Κοζάνη.

Μια ανιστόρητη, απαράδεκτη, μικροπολιτική και επικίνδυνη απόφαση και για το ίδιο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Ανιστόρητη γιατί δεν λαμβάνει υπόψη της ότι το ΦΕΚ για την ίδρυση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά υπάρχει από το 2010 και είχαν προηγηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την στέγαση της σχολής.

Δεν έγινε πρώτα το Τμήμα και μετά οι υποδομές. Δεν ήταν χάρη.

Απαράδεκτη γιατί έχουν ήδη δαπανηθεί τα προηγούμενα χρόνια, από Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, πάνω από 2,5 εκ € για την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών για την λειτουργία της σχολής, τα οποία ο Υπουργός, πολύ γαλαντόμα, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη.

Απαράδεκτη γιατί δημιουργεί νέα βάρη, στους φορολογούμενους πολίτες, με την ανάγκη κατασκευής νέων κτιρίων, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο που κόβονται μισθοί και συντάξεις.

Μικροπολιτική, γιατί συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το καθιστά ευάλωτο, αφού όλοι ξέρουν ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη, στεγάζεται σε ενοικιαζόμενα κτίρια και οι όποιες εξαγγελίες για νέα τμήματα . σε τέτοιες εγκαταστάσεις, θα μείνουν απλά εξαγγελίες.

Επικίνδυνη, γιατί μόνο η εξακτίνωση του Πανεπιστημίου και το αγκάλιασμα του, από όλη την Δυτική Μακεδονία, μπορεί να το θωρακίσει και να συντελέσει καταλυτικά στην ανάπτυξη του.

Και μην γελιέστε, το συγκεκριμένο θέμα θα αποτελέσει κεντρικό θέμα και των επόμενων περιφερειακών εκλογών. Αν δεν κλείσει τώρα.

Αφού θεωρώ, ότι κανένας, επόμενος Υπουργός Παιδείας, δεν πρόκειται να υλοποιήσει την συγκεκριμένη απόφαση.

Με τα δεδομένα που σας εξέθεσα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, πρέπει να πάρει μία και μόνο απόφαση:

«Η Αρχιτεκτονική Σχολή, ακόμα και  αν το Υπουργείο Παιδείας, εκτιμά για ακαδημαϊκούς λόγους ότι πρέπει να μετονομαστεί σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, πρέπει να παραμείνει στην Καστοριά.»

Και καλώ και τη Διοικούσα Επιτροπή του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σεβόμενη και το δημόσιο χρήμα, να στηρίξει την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Και αυτή την απόφαση, όλοι μαζί, να την διεκδικήσουμε, απέναντι στο Υπουργείο Παιδείας.

Πιστεύω, ότι είναι σήμερα, μια μοναδική ευκαιρία, για το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, να αναδείξει και τον ρόλο και τον τίτλο του.

Και να αποτελέσει έτσι τον εγγυητή της κοινής πορείας, όλων των Δυτικομακεδόνων στο μέλλον.


Και να είστε σίγουροι, ότι τότε, θα έχουμε βάλει ένα λιθαράκι για ένα καλύτερο αύριο στη Δυτική Μακεδονία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου