17 Μαΐου 2013

Δήλωση της Βουλευτού Καστοριάς κ. Μ.Αντωνίου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.


Ήταν 19 Μαΐου του 1919 όταν οι ορδές του Κεμάλ, αποβιβάστηκαν στη Σαμψούντα, με σκοπό να ξεκινήσουν την δεύτερη και πιο βίαιη φάση του σχεδίου αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου.

Είναι γνωστό ότι το εν λόγω σχέδιο εξόντωσης του Ποντιακού Ελληνισμού οδήγησε στο θάνατο πάνω από 350.000 Ποντίων και στον βίαιο ξεριζωμό του υπόλοιπου Ποντιακού πληθυσμού από τις πατρογονικές του εστίες, κάτω από συνθήκες πρωτόγνωρης σκληρότητας και αγριότητας.




Όπως λέει και η Διδώ Σωτηρίου «Η πτώση της Κωνσταντινούπολης για το έθνος μας, δεν είχε τέτοια σημασία, όπως αυτή η έξοδος του ελληνισμού από ολόκληρη την Ανατολή. Ένα φοβερό πράμα…».
Οφείλουμε απεριόριστο σεβασμό, για όλους όσους τότε έχασαν τη ζωή τους ή ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, μόνο και μόνο επειδή ήταν Έλληνες Χριστιανοί.
Η πληγή που άνοιξε τότε, ακόμα δεν έχει επουλωθεί και τα αποτρόπαια εγκλήματα δεν έχουν παραγραφεί.
Και επειδή η ιστορική μνήμη δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό σκοπιμοτήτων αλλά και οι νεότερες γενιές οφείλουν να γνωρίζουν την ιστορία τους, ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες, να εξεταστεί το θέμα της διδασκαλίας της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στην ύλη των σχολικών βιβλίων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.
Η ιστορική γνώση και μνήμη αποτελεί, άλλωστε, βασικό όρο επιβίωσης του έθνους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου