8 Μαρτίου 2013

8 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας


Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα η 8η Μαρτίου. Ημέρα μνήμης των αγώνων του γυναικείου κινήματος, ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο.
Tην ημέρα αυτή γιορτάζει η μάνα μας, η αδελφή μας, η φίλη μας, η γυναίκα μας, η κόρη μας.
Από πολύ παλιά, η Ελληνίδα στάθηκε στο πλευρό του αρσενικού, ως αρωγός και συνεργάτης. Πολλές φορές, μόνη της ανελάμβανε όλα τα βάρη. Μάνα, πατέρας, προστάτης στην οικογένεια, το σπίτι και βέβαια όλες τις ευθύνες της περιουσίας. Καλλιέργειες, κτήματα, ζώα, με αντίξοες συνθήκες, με καθημερινές δυσκολίες. Καθώς φυλλομετρούμε τις σελίδες της ιστορίας οι Ελληνίδες γυναίκες αγόγγυστα ξεκινούσαν
πάντα μια πορεία αγώνα μέσα από τη φτώχεια, τη χηρεία, την ορφάνια, την προσφυγιά, προσπαθώντας να αναπιάσουν το λιγοστό προζύμι για τη συνέχιση της ζωής, προσπαθώντας να ξανακτίσουν τις ελπίδες, τα όνειρα, τα νοικοκυριά, τις εστίες τους. Σε αυτές τις επώνυμες και ανώνυμες γυναίκες εκφράζουμε το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας και επιβεβαιώνουμε ταυτόχρονα την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε το δρόμο που μας χάραξαν.
Για το λόγο αυτό στο ερώτημα «τι νόημα έχει η Ημέρα της Γυναίκας» σήμερα, η απάντηση είναι απλή. Πράγματα που σήμερα είναι αυτονόητα για τις γυναίκες – στο δυτικό κόσμο τουλάχιστον- όπως το δικαίωμα στην ψήφο, στην Παιδεία, στην ελευθερία να ορίζουν οι ίδιες τη ζωή τους, την επιλογή πάνω στη μητρότητα, στα εργασιακά δικαιώματα και τόσα άλλα, δεν ήταν πάντα αυτονόητα. Αυτό έρχεται να μας θυμίσει αυτή η μέρα και ιδιαίτερα σήμερα που η πατρίδα μας βρίσκεται στο κέντρο μιας πολύμορφης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, να συνεργαστούμε και να διεκδικήσουμε το παρόν και το μέλλον που μας ανήκει. Να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα. Εμείς οι γυναίκες, πρέπει να κάνουμε το χρέος μας, τη δική μας υπέρβαση η κάθε μια. Η πρόκληση και η πρόσκληση είναι ανοιχτή προς όλες μας, τις πολιτικούς, τις επιστήμονες, τις υπαλλήλους, τις αγρότισσες, τις νοικοκυρές, τις αθλήτριες, τις καλλιτέχνιδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου