12 Δεκεμβρίου 2012


Αθήνα, 11 /12/ 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό: Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κύριο Κ. Χατζηδάκη

Θέμα: «Μεταφορά των εργαζομένων των θυγατρικών εταιρειών του ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ». 

Με τον Ν.3895/2010 (ΦΕΚ Α' 206/08-12-2010) ψηφίστηκε η συγχώνευση δια απορροφήσεως των θυγατρικών εταιρειών του ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ (ΚΕΓ ΑΕ, ΕΛΚΕΑ ΑΕ. ΕΛΚΑ ΑΕ) από την ΕΛΚΕΔΕ Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Σχεδιασμού Α.Ε. προβλέποντας και την μεταφορά του προσωπικού στην απορροφώσα εταιρεία διατηρώντας την ίδια σχέση εργασίας. Λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων που παρουσιάστηκαν και εσκεμμένων ενεργειών των Διοικητικών Συμβουλίων δεν έγινε εφικτή μέσα σε ένα (1) ολόκληρο έτος η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ο Νόμος 4038/2012, ο οποίος  
με το άρθρο 17, μεριμνά για την τύχη της μητρικής Εταιρίας «Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. Α.Ε.» και των εργαζομένων της οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε άλλα Ν.Π.Ι.Δ. του Δημοσίου και σε Ν.Π.Δ.Δ..

Με το άρθρο 16 του ιδίου νόμου, καταργεί τις θυγατρικές εταιρείες του ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ (Κέντρο Ελληνικής Γούνας Α.Ε., ΕΛΚΕΔΕ Α.Ε., ΕΛΚΑ Α.Ε. και ΕΛΚΕΑ Α.Ε.) και αγνοεί τους  εργαζόμενούς της, που τους εγκαταλείπει στην τύχη τους αντιμετωπίζοντας τους σαν να μην είναι ισότιμοι με τους εργαζόμενους στην «Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. Α.Ε.», στην «Ε.Τ.Ε.Α.Ν. Α.Ε.», στην Εργατική Εστία, την Εργατική Κατοικία και τόσες άλλες εταιρίες του δημοσίου και μάλιστα παραβλέποντας την έκθεση μετά την νομοτεχνική επεξεργασία του εν λόγω άρθρου από την επιστημονική επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων (συνημμένο αρχείο). Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη και μετά τις ψηφισθέντες τροπολογίες του ψηφισθέντος νόμου 4072/ 2012, άρθρο 230 (ΦΕΚ Α’ 86) έως και σήμερα.
  
ΕΠΕΙΔΗ:
Α. δεν λήφθηκε καμία μέριμνα για τους εργαζόμενους, αλλά όλο αυτό το διάστημα, διαβιούν, με μόνο έσοδο το επίδομα του ΟΑΕΔ, λόγω επίσχεσης εργασίας που υποχρεώθηκαν να κάνουν.
Β. οι αρμοδιότητες των υπό εκκαθάριση εταιρειών δεν καταργούνται, αλλά περιέρχονται στη Διεύθυνση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Γ.  Οι αρχές της ίσης μεταχείρισης, του κράτους Δικαίου και της αναλογικότητας επιβάλλουν την ίδια συμπεριφορά του Κράτους και για τους εργαζομένους στις θυγατρικές επιχειρήσεις του ΕΟΜΜΕΧ.


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1.  Υπάρχει πολιτική βούληση για την δίκαιη αντιμετώπιση των εργαζομένων στις θυγατρικές εταιρείες του ΕΟΜΜΕΧ, όπως έγινε με τους εργαζομένους της μητρικής εταιρείας;
  2. Πώς προτίθεται το υπουργείο Ανάπτυξης να επιλύσει το ανωτέρω θέμα δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι στις θυγατρικές είναι μετέωροι εδώ και 10 μήνες;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου