2 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣ


                                                                                                                                                02.11.2012

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματική Αλλαγής
Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων
Θέμα: Διεθνής δημόσιος Διαγωνισμός Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για το έργο της διασύνδεσης Κυκλάδων-Ηπειρωτικής Ελλάδας με υποβρύχια ηλεκτρικά καλώδια.

Στον ανοιχτό διαγωνισμό της ΑΔΜΗΕ για το ανωτέρω έργο, με προϋπολογισμό μισού δις €, που θα χρηματοδοτηθεί κατά 85% από κοινοτικούς πόρους και δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων συμμετέχουν δύο υποψήφιοι: η σύμπραξη των αλλοδαπών εταιριών
Siemens, Nexans, Prysmian και η Ελληνική εταιρία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ».

Σύμφωνα με σχετική καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ΑΔΜΗΕ επανειλημμένα και παρά τις δικαστικές ενέργειες σε βάρος της αγνόησε:
Στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού παραλήψεις και παρατυπίες στα δικαιολογητικά συμμετοχής της σύμπραξης (π.χ. αμετάφραστες τραπεζικές εγγυητικές επιστολές, ληγμένα πιστοποιητικά, έλλειψη ασφαλιστικών ενημεροτήτων κλπ).
Στο δεύτερο στάδιο, 33 παραβάσεις οικονομικών και τεχνικών όρων του διαγωνισμού, όπως ομόφωνα τα 11 μέλη της επιτροπής αξιολόγησης της ΑΔΜΗΕ κατέγραψαν. Μεταξύ άλλων, η σύμπραξη αρνείται α) κάθε ευθύνη για την εκτέλεση του έργου άνω του 10% της αξίας του, ενώ η διακήρυξη απαιτεί ευθύνη 100% επί της αξίας του έργου, β) να δεσμευτεί ουσιαστικά επί χρονοδιαγράμματος κλπ.
Τη λήξη της προσφοράς της σύμπραξης και της εγγυητικής συμμετοχής της, ποσού 8 εκ. € την 8.7.2012.

Κατόπιν αυτών κατατέθηκε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον μη αποκλεισμό της σύμπραξης με κοινοποίηση στην ΑΔΜΗΕ. Την επομένη της καταγγελίας η ΑΔΜΗΕ αποφάσισε οριστικά να κάνει δεκτή την προσφορά της ξένης σύμπραξης και να απορρίψει την προσφορά της Ελληνικής εταιρίας.

Η Ελληνική εταιρία διαμαρτύρεται, γιατί δεν της εστάλη από την ΑΔΜHΕ η αιτιολογία της απόρριψής της για να την προσβάλει δικαστικά, αν και την ζήτησε με αλλεπάλληλες εισαγγελικές παραγγελίες.

Στο μεταξύ η ΑΔΜΗΕ προχώρησε και στο τρίτο στάδιο του διαγωνισμού, ανοίγοντας την οικονομική προσφορά της σύμπραξης που φέρεται να υπερβαίνει κατά 40% τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου.

Εύλογα προκαλεί ερωτηματικά η μεροληπτική αντιμετώπιση εις βάρος μίας Ελληνικής εταιρείας που θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Με σκοπό την διασφάλιση της αμερόληπτης διεξαγωγής του διαγωνισμού ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
  
- Γιατί δεν απορρίφθηκε η προσφορά της σύμπραξης;
-Γιατί ο ΑΔΜΗΕ δεν αποκαλύπτει του τεχνικούς λόγους της απόρριψης της προσφοράς της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ;
-Πως υπό αυτές τις συνθήκες διασφαλίζονται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου