25 Οκτωβρίου 2012


                                                                          Δελτίο Τύπου
                                                           
                                                                                                                    Καστοριά, 25/10/2012

                                                                               
Η Βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, με ομιλία της στη Βουλή, κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας, την Τετάρτη 24.10.2012, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, αναφέρθηκε στο θέμα της καταβολής επιδόματος κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης.

Η κ. Αντωνίου παρουσίασε την πρόταση της, η οποία είναι «Καταβολή επιδόματος θέρμανσης, 40 λεπτά ανά λίτρο, χωρίς οικονομικά κριτήρια και μέχρι τρεις (3) τόνους ανά ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο για την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας
Καστοριάς», που όπως τόνισε  είναι μια πρόταση κοινωνικά δίκαιη.

Ενώ κατέληξε λέγοντας «Οι Καστοριανές και οι Καστοριανοί, που διοργάνωσαν και ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο τις προηγούμενες ημέρες, δεν διεκδικούν προνόμια. Δεν μπορεί όμως να δεχτούμε και δυσμενή μεταχείριση.

Ζητάμε κοινωνική δικαιοσύνη και ίση αντιμετώπιση στην κατανομή των φορολογικών βαρών.

Παραμένω σίγουρη ότι θα λάβετε, τις όποιες αποφάσεις, με το μυαλό και την καρδιά στην Καστοριά, στην Βόρεια Ελλάδα που τον χειμώνα παγώνει και όχι στην ζεστασιά των Αθηνών και της Πλατείας Συντάγματος.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

κ. Πρόεδρε,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, καθώς ο μειωμένος συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τη διάπραξη λαθρεμπορικών πράξεων, το Υπουργείο Οικονομικών, προχωρά στην καθιέρωση ενιαίου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, για το πετρέλαιο, ανεξαρτήτως χρήσης.

Ασφαλώς και κανένας, δεν θα μπορούσε να έχει αντιρρήσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, σε ένα προϊόν μάλιστα, στου οποίου τη φορολόγηση, στηρίζεται ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου.

Επιτρέψτε μου όμως να κάνω δύο, πολύ σημαντικές κατά την άποψη μου, παρατηρήσεις.

Πρώτον, ότι θα πρέπει πολύ γρήγορα το Υπουργείο να προχωρήσει, στη λήψη όλων εκείνων των απαιτούμενων μέτρων, όπως το σύστημα εισροών-εκροών,που θα χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του  έτσι ώστε να μην είναι αναγκαίες τέτοιου τύπου ρυθμίσεις

Και δεύτερον, τις επόμενες ημέρες, ο Υπουργός Οικονομικών, να προχωρήσει στην έκδοση των αποφάσεων, που θα καθορίζουν, το ύψος, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο αν και προβλέπεται από το ν. 3986 του 2011, μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί.

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εκλέγομαι και ζω στην Καστοριά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, τον επερχόμενο χειμώνα, θα είναι η τιμή του Πετρελαίου Θέρμανσης.

Η εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης και άρα η εκτίναξη της τιμής του στα 1,4 €/λίτρο, όπως ήδη βλέπουμε ή ακόμα και παραπάνω, τους επόμενους μήνες, θα δημιουργήσει, σε πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στη λειτουργία των Δήμων και των σχολείων, στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ανυπέρβλητα προβλήματα.

Οι συμπολίτες μας, στην Καστοριά, θα κληθούν να σηκώσουν στις πλάτες τους, το φορολογικό βάρος από την εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, με το πετρέλαιο κίνησης, αφού λόγω του ιδιαίτερα σκληρού και μεγάλου σε διάρκεια χειμώνα, καταναλώνουν πολλαπλάσιες ποσότητες από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αρκεί να σας αναφέρω, ότι τον περσινό χειμώνα, η Καστοριά για περίπου δύο μήνες είχε θερμοκρασίες κάτω από -5 βαθμούς κελσίου.

Άλλωστε, οι περισσότεροι, αναζητούν, εναλλακτικές πηγές θέρμανσης, ενώ αρκετοί είναι αυτοί, που εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας, δεν θα χρησιμοποιήσουν κανενός είδους θέρμανση.

Εδώ και καιρό, και πολύ πριν αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, τα αρνητικά αποτελέσματα, της παραπάνω απόφασης είναι ήδη ορατά:

α) τα δάση αποψιλώνονται, προκαλώντας τεράστιες περιβαλλοντικές βλάβες

β) η επιστροφή στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση, θα δημιουργήσει προβλήματα στην ΔΕΗ εξαιτίας και των φουσκωμένων λογαριασμών αλλά και της καταπόνησης του συστήματος μεταφοράς και διανομής

γ) στην αγορά καυσόξυλων, επικρατεί αναρχία, με ανεξέλεγκτες εισαγωγές από γειτονικές χώρες και αρκετά φαινόμενα λαθρεμπορίας

δ) αρκετοί επιτήδειοι, ετοιμάζονται, για «εισαγωγές» πετρελαίου θέρμανσης, από γειτονικές χώρες, με χαμηλότερη τιμή

Από τα παραπάνω, τα συμπεράσματα είναι μάλλον εύκολα. Ούτε το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει τα αναμενόμενα έσοδα, αφού ήδη η αύξηση το 2011, έφερε μείωση της κατανάλωσης κατά 50%, αλλά και πολλοί συμπολίτες μας, θα παγώσουν, με απρόβλεπτες συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο.

Ασφαλώς, υπάρχει, και είναι αποδεκτή από όλους, το ανέφερα και νωρίτερα,  η σκοπιμότητα, της απόφασης, της εξομοίωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, με στόχο την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας και  της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, όμως στόχος, θα πρέπει να είναι η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αλλά και η προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Στα πλαίσια αυτά, είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη, τα προβλήματα που δημιουργούνται, από την συγκεκριμένη απόφαση, να αντιμετωπιστούν, γρήγορα και δίκαια.

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θεωρώ, ότι οι όποιες κοινωνικές μεταβιβάσεις, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη περίοδο, όπως η σημερινή, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένες για να έχουν αποτέλεσμα.

Δεν μπορεί, η Καστοριά, αλλά και ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, με δύο μήνες τουλάχιστον με αρνητικές θερμοκρασίες, να συγκρίνεται με τα ίδια κριτήρια και τις ίδιες διαδικασίες με περιοχές της χώρας μας, με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 20 βαθμούς κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Με αυτά τα δεδομένα, η απόφαση, για την καταβολή επιδόματος για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, πρέπει απαραίτητα  να μην έχει οριζόντιο χαρακτήρα και να λαμβάνει υπόψη όλα τα ιδιαίτερα κλιματολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Πρέπει να σας αναφέρω, κ. Υπουργέ, ότι οι προτάσεις, που μέχρι σήμερα παρουσιάστηκαν, για την καταβολή επιδόματος για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, κυρίως λόγω του οριζόντιου χαρακτήρα τους είναι άδικες και ανεπαρκείς για την Καστοριά.

Και επιτρέψτε μου, να καταθέσω, την πρόταση που είχα την ευκαιρία να σας εκθέσω και προφορικά.

Καταβολή επιδόματος θέρμανσης, 40 λεπτά ανά λίτρο, χωρίς οικονομικά κριτήρια και μέχρι τρεις (3) τόνους ανά ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο για την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Μια πρόταση που απαλύνει τις πολύ σκληρές συνέπειες της τροπολογίας που σήμερα συζητάμε και είναι κοινωνικά δίκαιη.


κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

κ. Υπουργέ,

Οι Καστοριανές και οι Καστοριανοί, που διοργάνωσαν και ένα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο τις προηγούμενες ημέρες, δεν διεκδικούν προνόμια. Δεν μπορεί όμως να δεχτούμε και δυσμενή μεταχείριση.

Ζητάμε κοινωνική δικαιοσύνη και ίση αντιμετώπιση στην κατανομή των φορολογικών βαρών.

Παραμένω σίγουρη ότι θα λάβετε, τις όποιες αποφάσεις, με το μυαλό και την καρδιά στην Καστοριά, στην Βόρεια Ελλάδα που τον χειμώνα παγώνει και όχι στην ζεστασιά των Αθηνών και της Πλατείας Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου